Web Analytics
Lidlova solarna elektrana u Lapovu počela sa radom - BetaRS

Lidlova solarna elektrana u Lapovu počela sa radom

Izvori | Izvor: Beta | 09.09.2024 | access_time 11:40
Lidlova solarna elektrana u Lapovu počela sa radom
Foto: Soul Time Media
Kompanija Lidl objavila je danas da je u njenom logističkom centru u Lapovu počela sa radom solarna elektrana koju čini 10.000 kvadratnih metara solarnih panela, sa ukupnom snagom od 999,78 kWp (kilovat-pika).

Kako je istaknuto, sada se 35 do 37 odsto električne energije, koja je neophodna za redovno funkcionisanje Lidlovog logističkog centra u Lapovu, generiše putem ovih solarnih panela.

Ukazano je da je korišćenje obnovljivih resursa u proizvodnji električne energije važan deo Lidlove strategije održivog poslovanja, pre svega u nastojanjima za smanjenje klimatskih promena, stoga se kompanija u svojim projektima gradnje opredeljuje, između ostalog i za korišćenje solarnih panela.

Lidlov logistički centar u Lapovu, podseća se, kao primer zelene gradnje, nagrađen je i LEED Platinum sertifikatom, kao potvrdom truda kompanije, koja tokom celog postupka planiranja, gradnje i upotrebe objekta vodi računa o raznovrsnim uticajima na životnu sredinu.

Uvedeni su i sistemi za uštedu vode, koji koriste i kišnicu kao tehničku vodu, dok se za osvetljenje koristi LED rasveta sa mogućnošću dimovanja radi dodatne uštede energije, uz maksimalno moguće korišćenje prirodnog osvetljenja koji pruža dodatni konfor zaposlenima.

Krovove četiri Lidlove prodavnice takođe pokrivaju postavljene solarne elektrane, a one se nalaze u Negotinu, Senti, Prokuplju i novosadskom naselju Liman.

Snaga svake od tih solarnih elektrana iznosi 160 kWp, koje proizvodi po 350 solarnih panela.

Na ovaj način će se obezbeđivati ušteda električne energije koja se crpi iz mreže za 35 odsto u odnosu na ukupnu mesečnu potrošnju jednog objekta.

Dodatno, kod projektovanja i izgradnje prodavnica, koriste se najsavremeniji i održivi materijali gde se posebno vodi računa o energetskoj efikasnosti objekata.

Istaknuto je i da pored toga što štedi značajne količine energije, kompanija Lidl Srbija koristi isključivo energiju koja potiče iz obnovljivih izvora u svim svojim prodavnicama, upravnoj zgradi i dva logistička centra.

Potpisivanjem "ZelEPS" ugovora sa Elektroprivredom Srbije 1. maja 2021. godine, Lidl je postao prvi maloprodajni diskontni lanac u zemlji koji se u potpunosti snabdeva zelenom energijom.

Kompanija Lidl, kao deo nemačke Švarc grupe (Schwarz Gruppe), predstavlja jednog od vodećih prehrambenih trgovinskih lanaca u Nemačkoj i Evropi.

Posluje u 32 zemlje širom sveta, sa oko 12.200 prodavnica, kao i više od 220 logističkih centara i skladišta u 31 zemlji sveta.

Lidl je u Srbiji svoje prve prodavnice otvorio u oktobru 2018. godine i trenutno ima 72 prodavnice u 41 gradu širom zemlje.

Teme