Web Analytics
Preminuo akademik Vidojko Jović - BetaRS

Preminuo akademik Vidojko Jović

Društvo | 09.09.2024 | access_time 12:50
Preminuo akademik Vidojko Jović
Foto: SANU
Akademik i geolog Vidojko Jović preminuo je u Beogradu u 68. godini, saopštila je danas Srpska akedemija nauka i umetnosti (SANU).

"Svojim naučnim i pedagoškim radom dao je veliki doprinos razvoju naše nauke. Njegov odlazak veliki je gubitak za sveukupno društvo i naučnu zajednicu", navela je SANU.

Naučna delatnost akademika Jovića obuhvatala je geologiju, geohemiju, mineralogiju, petrologiju i petroarheologiju.

Objavio je veliki broj naučnih radova u domaćim i inostranim časopisima i bio učesnik na brojnim međunarodnim naučnim skupovima.

Jović je rođen 2. septembra 1956. godine u Pirotu, diplomirao je na Rudarsko-geološkom fakultetu 1980. godine, gde je magistrirao tri godine kasnije, a zvanje doktora geoloških nauka stekao je 1990. godine disertacijom "Geohemija bioesencijalnih mikroelemenata u procesima površinskog raspadanja kredno-tercijarnih vulkanita Srbije".

Od 1980. godine radio je u Geozavodu, u Institutu za nemetale, a 1985. godine prelazi na Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, gde je izabran u zvanje asistenta.

Na matičnom fakultetu prošao je sva univerzitetska zvanja, a za redovnog profesora izabran je 2003. godine. Bio je šef Departmana i Katedre za petrologiju i geohemiju. Predavao je i na Geografskom fakultetu u Beogradu.

Dopisni član SANU postao je 2003. godine, a za redovnog člana Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke SANU izabran je 2009. godine.

U okviru Akademije bio je predsednik Odbora za geohemiju, član Odbora za paleofloru i paleofaunu, član Odbora "Čovek i životna sredina" i Upravnog odbora Fonda za naučna istraživanja SANU, a bio je i rukovodilac projekata Mikroelementi u rešavanju geoloških problema.

Za svoj naučni rad primio je brojna priznanja, među kojima su: Povelja Srpskog geološkog društva (1991), Povelja Srpske književne zadruge (2002), Zahvalnica za unapređenje rada Muzeja nauke i tehnike (2014), Zahvalnica za fundamentalni doprinos razvoju geoloških nauka i rusko-srpsku saradnju i Zlatna medalja V. V. Kovaljskog za dostignuća u geohemijskoj ekologiji koju dodeljuje Institut geohemije i analitičke hemije "V. I. Vernadski" Ruske akademije nauka (2015) i druga.

Teme