Web Analytics
Simišić (Eko straža): Podneta krivična prijava zbog spiska navodnih 'ekoloških terorista' - BetaRS

Simišić (Eko straža): Podneta krivična prijava zbog spiska navodnih 'ekoloških terorista'

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 09.09.2024 | access_time 14:30
Simišić (Eko straža): Podneta krivična prijava  zbog spiska navodnih 'ekoloških terorista'
Aktivista "Eko straže" Bojan Simišić i režiser Stevan Filipović koji su na spisku navodnih "ekoloških terorista" su danas podneli Tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv "NN osobe" za koju sumnjaju da je sastavila taj spisak.

Simišić je agenciji Beta kazao da su "podneli  krivičnu prijavu protiv NN lica" iako, kako je dodao, "misle da znaju ko je u pitanju".

Kazao je da su "našli sudskog veštača za visoku tehnologiju koji može, s pečatom, to na sudu da potvrdi", te da je, kako je napomenuo, "jedini problem što moraju sačekati da Tužilaštvo reaguje".

"Pošto je verovatno moguće da oni to neće uraditi, onda ćemo morati da podnesemi krivičnu prijavu u svojstvu građana i da mi sami obezbedjujemo dokaze i sve drugo što je potrebno...", rekao je on.

Kazao je da "nema predaje" i da "idemo dalje, ali to ne može da zavisi samo od nas, videli ste kada tri četiri organizacije žele da najave nešto odmah dobiju hapšenja, ...pozvali smo celu javnost da napravimo zajedničku metodologiju da vidimo kako ćemo dalje", rekao je on.

Simišić je objasnio da će svako ko bude nastupao "solo", biti meta na razne načine "preko tabloida ili drugih stvari koje su se nama dešavala ali nema povlačanja".

Eko straža je u nedelju organizovala čišćenje obale Save kod novobeogradskih blokova 44 i 45, a učestvovalo je 150 ljudi.

Podeljeno je 600 nalepnica s porukama protiv kompanije "Rio Tinto" i mogućeg iskopavanja litijuma u Srbiji, te su najavili i druge slične akcije.

Uoči podnošenja krivične prijave, Filipović je za N1 kazao da se termin "ekološki terorista" prvi put pojavio "u režimskim tabloidima": "Imali su naslove, pre sajta ‘Kopaćemo’, onda se sajt pojavio kao anoniman, 21 osoba je na tom spisku, okvalifikovana kao ljudi koji ruše ustavni poredak, ekološki teroristi".

Simišić je kazao da se "zna za šta se koristi reč 'teroristi' i 'rušenje ustavnog poretka' - to su najteža krivična dela, nije naivno, ozbiljna je to pretnja i ozbiljno ugrožavanje sigurnosti svih nas".

"Želeli smo da pokažemo da poštujemo ustavni poredak, da krenemo po institucijama, prva instanca je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, protiv NN lica koja su napravila taj sajt", kazao je Filipović, piše na sajtu te televizije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori