Web Analytics
Fudbalski savez Kine doživotno suspendovao 43 osobe zbog korupcije - BetaRS

Fudbalski savez Kine doživotno suspendovao 43 osobe zbog korupcije

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 10.09.2024 | access_time 10:55
Fudbalski savez Kine doživotno suspendovao 43 osobe zbog korupcije
Fudbalski savez Kine doživotno je danas suspendovao 43 osobe zbog optužbi za nameštanje utakmica i drugih oblika korupcije, u najnovijem pokušaju da se iskoreni korupcija u timskim sportovima.

Čelnik policije Džan Sjaopeng rekao je na konferenciji za novinare da je dvogodišnja istraga otkrila serije slučajeva klađenja, nameštanja utakmica i podmićivanja.

Agencija Sinhua prenela je da je istragom obuhvaćeno 120 utakmica kineskih liga, 128 osumnjičenih za kriminal i 41 klub. Od suspendovanih, 38 je fudbalera i petorica čelnika iz različitih klubova.

Među fudbalerima koji su doživotno suspendovani su Đjn Đingdao, Duo Tjanju i Gu Čao.

Ostali fudbaleri dobili su kraće suspenzije uključujući i strane igrače koji su došili u Kinu nakon što su im obećane velike plate.

Južnokorejski fudbaler Son Jun-ho, koji je igrao za Šangdong Tajšan dobio je petogodišnju suspenziju. Njegove aktivnosti "ozbiljno su prekršile sportsku etiku i sportski duh, što je izazvalo negativan uticaj na društvo", navodi se u saopštenju.

Kineski predsednik Si Đinping nameravao je da ojača kineski fudbal, ulaganjem u nove terene, stručnjake i infrastrukturu, ali su ti planovi propali zbog ekonomskih teškoća izazvanim pandemijom korona virusa.

Muška fudbalska reprezentacija Kine ne ostvarije dobre rezultate, a prošle sedmice izgubila je 0:7 od Japana u trećem kolu azijskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine.

Kina i dalje ima šansu da se plasira na Mundijal koji će se održati u SAD, Meksiku i Kanadi.

Kina se jednom plasirala na Svetsko prvenstvo, 2002. godine u Južnoj Koreji, gde je izgubila sve tri utakmice u grupi.

Kina je trenutno 87. reprezentacija sveta.

Teme