Web Analytics
Radonjić: Lajčak izbegao novinare da ne bi potvrdio odustajanje Beograda od 'crvenih linija' - BetaRS

Radonjić: Lajčak izbegao novinare da ne bi potvrdio odustajanje Beograda od 'crvenih linija'

Politika | 10.09.2024 | access_time 13:15
Radonjić: Lajčak izbegao novinare da ne bi potvrdio odustajanje Beograda od 'crvenih linija'
Foto: Beta/Milan Ilić
Novinar nedeljnika "Radar" Milan Radonjić izjavio je danas da je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Kosovo Miroslav Lajčak izbegao susret s novinarima u Beogradu da ne bi ponovio činjenicu da je Vlada Srbije povukla pismo o "crvenim linijama" kada je u pitanju sprovođenje Ohridskog sporazuma.

Radonjić je agenciji Beta kazao da je pregovarački proces između Beograda i Prištine pretvoren u "konflikt menadžment".

"Između Beograda i Prištine nema pregovora. Ono što imamo na relaciji Beograd-Priština je 'konflikt menadžment' i sve što se dešava na terenu je upravo onako kako bi po pregovaračima trebalo da bude. Pažnja javnosti u Srbiji je s Kosova pomerena na temu litijuma, koja se participira kao važnija. Lajčak se u takvoj situaciji ponaša kao kada se na berzi događa nešto važno, a vi to ne smete nikome da kažete", rekao je Radonjić.

Naglasio je da je jedan od razloga zbog kojih se Lajčak danas posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nije obratio medijima, njegova izjava od prošle nedelje da se Vlada Srbije odrekla "crvenih linija" po pitanju Ohridskog sporazuma, koji predstavlja mapu puta za sprovođenje francusko nemačkog plana.

"Mi smo od Lajčaka saznali da je Ana Brnabić povukla famozno pismo o 'crvenim linijama', koje je davalo nekakvu rezervu da Ohridski sporazum nije prihvaćen do kraja, odnosno da je predsednik Republike izneo nekakve ograde. Na Lajčakovu izjavu nismo dobili demanti od Vlade Srbije. Sve to potvrđuje da se radi o 'konflikt menadžmentu' i manipulacijom pažnje kojom Srbija prati pitanje Kosova", ocenio je novinar.

Dodao je da se u srpskoj javnosti Kosovo često na duži period predstavlja kao nevažno pitanje, a onda u jednom trenutku eskalira.

"Imamo kontrolisane eskalacije emocija o Kosovu i događaja koji mogu da uzburkaju javnost. Sada u takmičenju imamo dve velike teme Rio Tinto i Kosovo i očigledno je da je tema otvaranja rudnika litijuma prevagnula. To je izlazna strategija vlasti na celu priču o Kosovu", zaključio je Radonjić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s Lajčakom, a posle razgovora nije bilo obraćanja medijima.

Prošle nedelje Lajčak je u Prištini izjavio da je povučeno pismo koje je u decembru prošle godine Evropskoj uniji uputila tadašnja srpska premijerka Ana Brnabić, u kom je izrazila rezerve po pitanju delova Ohridskog sporazuma, odnosno iznela "crvene linije" Srbije za Kosovo.

"Pismo je povučeno", odgovorio je Lajčak na direktno pitanje novinara ispred zgrade kosovske Vlade.

Predsednik Vučić je 12. januara 2023. godine rekao savetniku američkog Stejt departmenta Dereku Šoleu da su bilo kakav oblik formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti Kosova i članstvo u Ujedinjenim nacijama "crvene linije" preko kojih Beograd neće preći.

"Ukazali smo šta su naše 'crvene linije'. Bilo kakav oblik formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti ili ustupanja članstva u UN, o tome ne želimo i ne možemo da razgovaramo, a to je sastavni deo tog plana", poručio je tada Vučić posle razgovora sa Šoleom.

Teme