Web Analytics
Azijski slon spašen u Kini uspešno vraćen u diviljinu - BetaRS

Azijski slon spašen u Kini uspešno vraćen u diviljinu

Svet | 10.09.2024 | access_time 14:05
Azijski slon spašen u Kini uspešno vraćen u diviljinu
Xinhua
Spašeni azijski slon koji je nedavno ponovo vraćen u prirodu pokazao je znake uspešnog uklapanja u krdo divljih slonova,  što predstavlja veliko dostignuće u eksperimentu ponovnog uvođenja u prirodu.

Kako prenosi Sinhua, 6. septembra uveče, slon po imenu A Bao, sa ogrlicom koja šalje podatke o njegovoj lokaciji, uočen je kako pije vodu i kupa se zajedno sa još 34 divlja slona u Dolini divljeg slona, u Sišuangbanu u provinciji Junan na jugozapadu Kine, saopštio je tamošnji Centar za zaštitu slonova.

Nakon toga slonovi su se zajedno vratili u prašumu u nacionalnom rezervatu prirode Sišuangbana.

Činjenica da se A Bao kreće sa drugim divljim slonovima ukazuje da se postepeno prilagodio divljini i integrisao u krdo divljih slonova, rekao je Čen Fei, direktor Azijskog centra za istraživanje slonova pri Nacionalnoj upravi za šumarstvo.

Čen je rekao da ovaj slučaj utire put za buduće vraćanje slonova u divljinu.

Slon A Bao je 2018, kada je imao 12 godina ostao odvojen od svog krda i mora je biti spašen. Istraživači u julu 2022. zvanično  pokrenuli pilot projekat vraćanja spašenog azijskog slonau  prirodu.

U maju ove godine, S Bao je pušten u divljinu posle višegodišnjeg  pažljivog treninga i priprema - što predstavlja prvi uspešan slučaj ponovnog vraćanja spašenog azijskog slona u divljinu, na nivou Kine.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena