Web Analytics
Trideseta godišnjica atmosferske opservatorije na Ćinghaj-Tibetanskoj visoravni - BetaRS

Trideseta godišnjica atmosferske opservatorije na Ćinghaj-Tibetanskoj visoravni

Svet | 10.09.2024 | access_time 14:10
Trideseta godišnjica atmosferske opservatorije na Ćinghaj-Tibetanskoj visoravni
Qinghai Meteorological Bureau/Handout via Xinhua

Kina će do kraja 2026. godine izgraditi još deset opservatorija za posmatranje atmosfere, pored već postojećih, uključujući sedam regionalnih i jednu globalnu opservatoriju za posmatranje atmosfere, piše Sinhua.

Džang Peng, generalni direktor Centra za meteorološka posmatranja Kineske meteorološke administracije (CMA), rekao je to 6. septembra  na otvaranju Međunarodne radionice o gasovima staklene bašte i klimatskim promenama na Ćinghaj-Tibetanskoj visoravni. Tim događajem je takođe obeležena 30. godišnjica Valiguan bazne opservatorije u severozapadnoj kineskoj provinciji Ćinghaj.

Smeštena na više od 3.800 metara nadmorske visine na ĆinghajTibetanskoj visoravni, Valiguan bazna opservatorija, globalna opservatorija za posmatranje atmosfere, počela je da radi 17. septembra 1994. godine.

"To je danas jedina bazna stanica na velikom azijskom području i na velikoj nadmorskoj visini," rekao je Paolo Laj, šef Programa za posmatranje globalne atmosfere pri Svetskoj meteorološkoj organizacij.

"Kada merite na velikoj visini, niste pod uticajem lokalnih izvora, pa imate vrlo dobar pregled globalne atmosfere. Merenja obavljena na planiniValiguan su izuzetno važna", dodao je.

Dvodnevna radionica se održava na dve lokacije: u Siningu, glavnom gradu Ćinghaja, i u okrugu Gonghe u Hainanskoj tibetanskoj autonomnoj prefekturi Ćinghaija.

Više od 130 stručnjaka i naučnika iz domaćih i međunarodnih institucija razmenjivaki su  mišljenja o temama kao što su mreža za monitoring gasova staklene bašte i klimatske promene na Ćinghaj-Tibetanskoj visoravni, procena ugljeničnih ponora i ekološka vrednost alpskog ekosistema.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena