Web Analytics
Oštra debata Kamale Haris i Donalda Trampa - BetaRS

Oštra debata Kamale Haris i Donalda Trampa

Svet | 11.09.2024 | access_time 08:35
Oštra debata Kamale Haris i Donalda Trampa
Foto: AP

Demokratkinja Kamala Haris i republikanac Donald Tramp suočili su se u "oštroj" debati u Filadelfiji, čiji uticaj na duboko podeljenu Ameriku tek treba da se utvrdi.

U prvoj debati u aktuelnoj kampanji za mesto u Beloj kući, Haris i Tramp su optuživali jedni druge za slabost i neistine.

Tramp je na svojoj platformi Truth Social ocenio da je održao "svoju najbolju debatu", dok su njegove pristalice dovele u pitanje nepristrasnost novinara Ej-Bi-Sija (ABC).

Haris je upozorila da "predstoji mnogo posla“, a njen suprug Dag Emhof joj je poručio da je "pobedila u debati, ali da još ništa drugo nije osvojeno".

Po dolasku na debatu, aktuelna potpredsednica je otišla u susret bivšem predsedniku Trampu koja nije imao drugog izbora nego da se rukuje sa njom.

To je odmah dalo ton ovom 90-minutnom duelu, tokom kojeg je 59-godišnja demokratkinja "napala" 78-godišnju republikanca koga nikada lično nije upoznala, navodi AFP.

"Tramp je bio veoma loš i Haris je pobedila sa velikom razlikom", ocenio je politikolog Lari Sabato.

Profesor na Univerzitetu Prinston Džulijan Zelizer ocenio je da debata možda neće mnogo uticati na ankete, ali da je Kamala Haris usmerila na raspravu koja ilustruje haos koji je Tramp doneo na političku scenu.

Kamala Haris, koja zna da je u jakoj poziciji po tom pitanju, kritikovala je svog protivnika zbog širenja "mreže laži” o abortusu i "vređanja" Amerikanki.

Bivši predsednik se, sa svoje strane, oslanjao na mračnu retoriku, ponekad nepovezanu i često prožetu neistinama sa svojih sastanaka.

On je optužio potpredsednicu da je "kopirala" ekonomsku agendu predsednika Džozefa Bajdena.

Dopustila je da, kako je rekao, "milioni ljudi preplave zemlju iz zatvora, mentalnih ustanova i ludnica" iz inostranstva, što je tema u vezi sa kojom mu birači, prema anketama, više veruju.

"Vi se ne kandidujete protiv Džoa Bajdena, već protiv mene", poručila je Trampu Kamala Haris, koja je ušla u kampanju nakon povlačenja predsednika u julu.

Tramp je tokom debate bio pogleda uperenog u kameru, dok se Kamala Haris, opuštenijeg stava, često okretala ka rivalu.

Tokom debate, Donald Tramp je ponovio neisitinitu optužbu svog kampa da migranti poreklom sa Haitija jedu "mačke i pse" u jednom gradu u Ohaju, na severoistoku zemlje.

Novinar ABC, koji su vodili debatu, ispravili su određene izjave republikanca, što njihove kolege sa televizije Si-En-En (CNN) nisu uradile u junu tokom debate Donalda Trampa i Džoa Bajdena, koja je prošla loše za demokratu.

Razmene su bile oštre po pitanju spoljne politike.

Potpredsednica je iznela uveravanje da bi ruski predsednik Vladimir Putin "pojeo za ručak Donalda Trampa", koga je opisala kao lidera kojim bi "diktatori" znali da "manipulišu".

"Ako ona postane predsednica, verujem da Izrael više neće postojati za dve godine", poručio je sa druge strane bivši predsednik.

Po završetku debate, Tramp i Haris se nisu rukovali.

Jedna od vesti koja je obeležila debatu je vest da je pop zvezda Tejlor Svift najavila posle duela da će glasati za Kamalu Haris u novembru.

Do sada je kampanja demokrata bila uzdržana oko toga da li bi pristala na još jednu debatu. Gotovo odmah po završetku duela, pozvali su na drugo sučeljavanje pre novembra, što ukazuje na to koliko dobro demokrate misle da je veče proteklo za Haris.

I Kamala Haris i Donald Tramp današnji dan će posvetiti godišnjici terorističkih napada u SAD 2001, a sutra se vraćaju kampanji u ključnim državama, a to su Severna Karolina i Pensilvanija za demokratsku kandidatkinju, a Arizona i Nevada za republikanca.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika