Web Analytics
Kina ostaje najveće svetsko tržište industrijskih robota - BetaRS

Kina ostaje najveće svetsko tržište industrijskih robota

Ekonomija | 11.09.2024 | access_time 11:25
Kina ostaje najveće svetsko tržište industrijskih robota
Foto: Humanoidni robot fotografisan tokom Svetske konferencije o robotici 2024. u Pekingu (Sinhua/Ren Čao)

Kina je jedanaestu godinu zaredom ostala najveće tržište industrijskih robota na svetu, izjavio je zvaničnik Ministarstva industrije i informacionih tehnologija (MIIT) na Svetskoj konferenciji o robotici 2024. koja je održana krajem avgusta u Pekingu.

Podaci pokazuju da je Kina u 2023. godini proizvela 430.000 jedinica industrijskih robota, dok je broj novih instalacija robota u zemlji činio više od polovine globalnog tržišta u poslednje tri godine, rekao je Sin Guobin, zamenik ministra industrije i informacionih tehnologija, prenosi Sinhua.

Nakon decenije brzog razvoja, Kina je postala snažan pokretač rasta globalne industrije robota, dodao je Sin.

Sin je istakao da je kineska industrija robota tokom godina postigla veliki napredak u inovacijama i razvoju, a novi proboji su ostvareni u istraživanju i razvoju tehnologija bioničke percepcije, kognicije, planiranja i kontrole.

Do jula 2024. godine, Kina je imala više od 190.000 važećih patenata povezanih sa robotima, što čini oko dve trećine ukupnog broja patenata na globalnom nivou.

Prema rečima Sina, Kina produbljuje sprovođenje inicijative "Robot plus primena", promovišući integraciju robota u različite industrije. Tokom proteklih 10 godina, broj robota na svakih 10.000 radnika u kineskom proizvodnom sektoru porastao je sa 49 na 470.

Na petodnevnoj konferenciji u Pekingu učestvovalo je 169 kompanija iz celog sveta, uključujući velike globalne igrače poput Tesle i Siasuna. Učesnici su prikazali više od 600 robota, od kojih je više od 60 imalo svetsku premijeru na ovoj konferenciji.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT