Web Analytics
Tužilac: Francuska je osujetila tri napada na Olimpijske igre u Parizu - BetaRS

Tužilac: Francuska je osujetila tri napada na Olimpijske igre u Parizu

Olimpijada | Izvor: Beta-AP | 11.09.2024 | access_time 14:35
Tužilac: Francuska je osujetila tri napada na Olimpijske igre u Parizu
Francuske vlasti osujetile su tri napada na Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu i druge gradove koji su bili domaćini takmičenja, rekao je danas državni tužilac za borbu protiv terorizma Olivije Kristen.

Kristen je rekao da su zavere uključivale i planove da se napadnu "izraelske institucije i predstavnici Izraela u Parizu", tokom Olimpijskih igara koje su se od 26. jula do 11. avgusta održale u Parizu.

On je za Frans enfo rekao da "izraelski sportski tim nije bio posebno na meti", ali nije dao više detalja.

Ukupno pet osoba, uključujući maloletnika, uhapšene su pod sumnjom da su umešane u tri osujećene zavere protiv Olimpijskih igara, koje su održane u jeku rata Izraela i Hamasa i Rusije i Ukrajine.

Osumnjičeni su u istražnom zatvoru i suočavaju se sa različitim optužbama za terorizam.

U Francuskoj je bila proglašena najviša bezbednosna uzbuna mesecima uoči Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, koje su završene prošle nedelje.

Tokom priprema za Igre, ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen u više navrata je upozoravao da postoje bezbedosne pretnje od islamističkh ekstremističkih grupa, nasilnih ekoloških aktivista, ekstremno desničarskih grupa i sajber napada iz Rusije ili drugih protivnika.

U maju je uhapšen 18-godišnjak iz Čečenije zbog sumnje da je planirao napad na olimpijski fudbalski turnir u Sent Etjenu u ime džihadističke ideologije Islamske države.

Pretnje džihadista dominirale su osujećenim zaverama, a 80 odsto sudskih postupaka protiv osumnjičenih uključuje ekstremističku ideologiju koja i dalje utiče na francusku omladinu, naveo je tužilac i dodao da Islamska država nastavlja da širi propagandu.

Kristen je rekao da su preventivne mere uključivale pretres kuća i kućni pritvor pre početka Olimpijskih igara i da su policija i druge bezbednosne snage ove godine pretresle 936 kuća, u poređenju sa 153 prošle godine.

Teme