Web Analytics
Botanička bašta 'Jevremovac' u Beogradu danas obeležava 150 godina postojanja - BetaRS

Botanička bašta 'Jevremovac' u Beogradu danas obeležava 150 godina postojanja

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 12.09.2024 | access_time 09:00
Botanička bašta 'Jevremovac' u Beogradu danas obeležava 150 godina postojanja
Foto: Beta/Ana Slovic
Botanička bašta "Jevremovac" u Beogradu, najstarija u Srbiji, obeležiće danas 150 godina postojanja svečanim programom koji počinje u 19 sati, saopštila je ta institucija.

Ona će danas biće zatvorena za redovne posete zbog pripreme svečanog obeležavanja jubileja, navodi se u saopštenju koje je preneo Beoinfo.

U okviru svečane proslave, nakon obraćanja i dodeljivanja povelja institucijama i pojedincima koji su dali doprinos razvoju te Botaničke bašte, planiran je koncert Big benda Radio-televizije Srbije, uz vokalnu solistkinju Aleksandru Bjelić.

Obeležavanje će trajati do kraja godine, a od danas će na ogradi Bašte biti postavljena izložba pod naslovom "Šira slika".

Na 50 postera predstavljen je istorijat Botaničke bašte, njena značajna uloga u obrazovanju, nauci, kulturi i zaštiti biodiverziteta, dodaje se u saopštenju.

Pored izložbe biće organizovan niz predavanja, tematskih vođenja i radionica, a termini svih programa će biti blagovremeno objavljeni na sajtu i društvenim mrežama Botaničke bašte "Jevremovac" Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Botanička bašta u Beogradu osnovana je 1874. godine odlukom Ministarstva prosvete i crkvenih poslova Kneževine Srbije, na predlog lekara i biologa Josifa Pančića.

Za potrebe Botaničke bašte dodeljen je plac na Dorćolu, uz obalu Dunava, koji se vrlo brzo pokazao kao neadekvatan, jer se nalazio blizu reke i bio je sklon plavljenju, navodi se na sajtu te institucije.

"Vrlo brzo se neadekvatnost lokaliteta i dokazala jer su se tih godina desile dve velike poplave koje su potpuno uništile biljni fond. Pančić je nastavio da traži bolji prostor za Baštu, ali na žalost, veliki prirodnjak i upravnik prve Botaničke bašte u Srbiji, umro je 1888. godine ne dočekavši da vidi Baštu bezbedno smeštenu na novoj lokaciji", dodaje se.

Kralj Milan Obrenović je 1889. godine poklonio Velikoj školi svoje imanje (voćnjak 5,2 ha), nasleđeno od dede Gospodara Jevrema Obrenovića, za potrebe podizanja nove Botaničke bašte.

Kraljeva želja bila je da se Bašta nazove po njegovom dedi "Jevremovac", a nedugo po preseljenju Bašte na današnju lokaciju, 1892. godine kupljena je, od fabrike Mozentin iz Drezdena, velika staklena bašta.

"U to vreme bila je jedna od najlepših i najvećih u ovom delu Evrope. U narednim decenijama Bašta se razvija dostižući svoj zenit tridesetih godina 20. veka, u vreme upravnikovanja akademika Nedeljka Košanina, velikog srpskog botaničara", dodaje se na sajtu Botaničke bašte.

U okviru botaničke bašte nalazi se staklenik površine 500 kvadratnih metara, podignut 1892. godine, a od 2004. i japanski vrt.

Biljni fond, prema različitim podacima, obuhvata više od 2.000 domaćih i stranih biljnih vrsta, od kojih je u stakleniku oko 1.100.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori