Web Analytics
Sindikati GSP: Šapić promoviše autobuse prevoznika 'Strela' - BetaRS

Sindikati GSP: Šapić promoviše autobuse prevoznika 'Strela'

Ekonomija | 12.09.2024 | access_time 11:20
Sindikati GSP: Šapić promoviše autobuse prevoznika 'Strela'
Foto: Beta/Miloš Miškov

Četiri sindikata Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) Beograd saopštila su danas da su izneneđeni najavom gradonačelnika Aleksandra Šapića da će u pogonu GSP-a predstaviti "konkurentske" autobuse, koje je kupio privatni prevoznik "Strela", što je, kako su ocenili, prvi put za 27 godina da "neki gradonačelnik promoviše kupovinu vozila privatne firme".

Sindikati su ocenili i da je to još jedan pokazatelj "da jedino GSP Beograd ima neophodnu infrastrukturu, koju je Grad prethodnih decenija gradio sredstvima Beograđana, a to podrazumeva da su depoi potpuno opremljeni za obavljanje delatnosti prevoza putnika".

"Pored novih vozila, potrebno je imati infrastrukturu za održavanje, kao što su hale za dnevnu negu i servisiranje vozila, kanale za popravke, asfaltirane parking površine, perionice za vozila i drugi prateći sadržaj. Ništa od nabrojanog privatni prevoznik Strela nema, pa je to ujedno i razlog zbog kojeg gradonačelnik nije odabrao njihove garaže kao pogodno mesto za obraćanje javnosti, već pogon GSP-a", piše u zajedničkom saopštenju sindikata GSP-a "Centar", "Pravda", "Sloga" i Sindikata zaposlenih u javnom prevozu Beograda.

Kako su naveli, dodatnu zabrinutost zaposlenih izazvala je sumnja da li će neki od pogona GSP-a biti ustupljen privatnom prevozniku za njihove autobuse, što bi, kako su ocenili, bio još jedan korak ka potpunoj privatizaciji javnog prevoza u Beogradu.

"Još jedna bitna stvar koja je u interesu svih korisnika javnog prevoza i zaposlenih u ovom sistemu jeste i da li je, pored novih vozila, privatni prevoznik obezbedio dovoljan broj vozača tako da vozači rade u skladu sa zakonskim radnim vremenom i ne duže od osam sati dnevno", naveli su sindikati.

Takođe, kao bitnu stvar navode i to da li je obezbeđen dovoljan broj zglobnih autobusa, jer svakodnevno dobijaju žalbe građana da umesto zglobnih na linijama koje je preuzeo ovaj prevoznik saobraćaju vozila solo kapaciteta sa manjim brojem putnika, kao i zbog čega oprema za praćenje vozila i najavu stajališta nije ugrađena samo u vozila ovog prevoznika.

"Time su građani koji koriste neku od linija sa poteza '100' i '700' jedini onemogućeni da imaju informaciju o dolasku vozila preko aplikacije ili info tabli na stajalištima, što je problem koji traje od jula meseca i očigledno se ne rešava dovoljnom brzinom", piše u saopštenju.

Četiri sindikata GSP-a ocenili su da su novi autobusi dobra vest za korisnike javnog prevoza i vozače koji će njima upravljati, ali da to nije dovoljno bez sistemskih rešenja, da se unapredi bezbednost, pouzdanost i kvalitet javnog prevoza.

Teme