Web Analytics
Mađarska najavila tužbu protiv EU zbog troškova zaštite granica - BetaRS

Mađarska najavila tužbu protiv EU zbog troškova zaštite granica

Svet | 12.09.2024 | access_time 13:55
Mađarska najavila tužbu protiv EU zbog troškova zaštite granica
AP Photo/Virginia Mayo

Mađarska je spremna da tuži Evropsku komisiju kako bi nadoknadila troškove zaštite spoljne granice Evropske unije, što ju je koštalo oko dve milijarde evra, rekao je Đerđelji Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

"Spremni smo da tužimo Evropsku komisiju nakon što je delimično ili u celosti nadoknadila troškove koje su imale druge države članice štiteći šengensku granicu", rekao je Guljaš novinarima.

Dodao je da je Mađarska proteklih godina potrošila dve milijarde evra na zaštitu šengenske granice, a nije dobila nikakav značajan doprinos od Unije.

Orban je zatvorio glavnu tranzitnu rutu kroz Mađarsku za stotine hiljada tražilaca azila koji su bežali od rata i siromaštva 2015. godine, čime je osnažio podršku kod kuće, ali je navukao kritike mnogih saveznika u Evropskoj uniji, prenosi Rojters.

Aludirajući na najavu Nemačke da će pooštriti kontrole na kopnenim graničnim prelazima kako bi sprečila nelegalne migracije, Guljaš je rekao da se vide promene u Evropi i da će se, ukoliko se Šengenski sporazum dosledno ne koristi, šengen propasti.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika