Web Analytics
Predlog novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju predviđa veće kazne - BetaRS

Predlog novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju predviđa veće kazne

Društvo | 13.09.2024 | access_time 10:05
Predlog novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju predviđa veće kazne
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predlog novog zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji bi trebalo da se nađe na javnoj raspravi do kraja godine, predviđa veće novčane kazne za brojne saobraćajne prekršaje i opciju trajnog oduzimanja vozila, preneo je dnevni list Blic.

"Možda najveća promena koja je predviđena u nacrtu novog Zakona biće znatno više kazne za saobraćajne prekršaje, jer je inflacija pojela i obesmislila sadašnje", piše Blic.

Aktuelni zakon predviđa opciju privremenog oduzimanja vozila, a po rečima pomoćnika direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirka Kokovića u novom zakonu će se naći odredba o trajnom oduzimanju.

"Privremeno oduzimanje može da traje dve godine. I tu se plaća ležarina. Bitno je da smo ušli u taj proces jer to je nešto što postoji u Evropi, a tamo primenjuju i tajno oduzimanje. Tako da verujem da ćemo mi prepisati taj model", rekao je Koković, a preneo Blic.

Radna grupa koja piše novi predlog zakona razmatra i opciju trajne zabrane upravljanja vozilom određene kategorije.

Biće uvedene i odredbe koje se odnose na električne bicikle, koji su trenutno nevidljivi za zakon, a koje će regulisati gde i pod kojim uslovima ljudi mogu da ih koriste.

Teme