Web Analytics
Prvi svetski atlas termalnih infracrvenih snimaka iz daljinske detekcije objavljen u Pekingu - BetaRS

Prvi svetski atlas termalnih infracrvenih snimaka iz daljinske detekcije objavljen u Pekingu

Tehnologija | 13.09.2024 | access_time 13:00
Prvi svetski atlas termalnih infracrvenih snimaka iz daljinske detekcije objavljen u Pekingu
Foto: Istraživači rade u Međunarodnom istraživačkom centru za velike podatke za ciljeve održivog razvoja u Pekingu (Sinhua/Đin Livang)

Međunarodni istraživački centar za velike podatke za ciljeve održivog razvoja (CBAS), sa sedištem u Pekingu, objavio je prvi svetski atlas termalnih infracrvenih snimaka iz daljinske detekcije, pružajući dragocene podatke za istraživanje održivog razvoja.

Kako prenosi Sinhua, atlas se zasniva na podacima koje je prikupio satelit SDGSAT-1, lansiran u svemir u novembru 2021. godine. Ovo je prvi svetski svemirski naučni satelit posvećen ciljevima Ujedinjenih nacija za održivi razvoj iz Agende 2030.

Atlas obuhvata 10 različitih tipova pejzaža u 118 različitih regiona širom sveta, prikazujući površinske karakteristike reka, jezera, mora, planina, brda i pustinja, kao i prizore ljudskih aktivnosti poput industrijskih emisija i urbanih promena iz termalno infracrvene perspektive, rekao je Guo Huadong, direktor CBAS-a, na ceremoniji otvaranja 4. Međunarodnog foruma o velikim podacima za ciljeve održivog razvoja u Pekingu.

"Distribucija i dinamičke promene temperature površine Zemlje usko su povezane sa ljudskim socioekonomskim aktivnostima, uslovima industrijske proizvodnje i geomorfološkim karakteristikama," rekao je Guo, ističući da je atlas od velikog značaja za proučavanje energetske ravnoteže na površini, klimatskih promena, efekta urbanih toplotnih ostrva, kao i za praćenje poljoprivrede i procenu prirodnih katastrofa.

Guo je izrazio nadu da će ojačati saradnju sa većim brojem zemalja, agencija Ujedinjenih nacija i međunarodnih organizacija kako bi zajedno razvili i lansirali seriju satelita u budućnosti i formirali konstelaciju.

"Tako ćemo moći kontinuirano da prikupljamo dragocene podatke različitih vrsta sa različitih slojeva Zemlje u cilju održivog razvoja čovečanstva" rekao je Guo.

Teme