Web Analytics
Italijanski i hrvatski naučnici zajedno prate stanje morskih trava u Jadranu - BetaRS

Italijanski i hrvatski naučnici zajedno prate stanje morskih trava u Jadranu

Životna sredina | Izvor: Beta | 13.09.2024 | access_time 15:35
Italijanski i hrvatski naučnici zajedno prate stanje morskih trava u Jadranu
Putem robotskih podmornica naučnici Italije i Hrvatske prate rasprostranjenost i ekološko stanje algi i "livada" morskih cvetnica u Jadranskom moru, saopštio je danas Institut "Ruđer Bošković" u Zagrebu.

"Morske livade" koje čine važne delove podmorske životne okoline, staništa su mnogih vrsta riba i drugih organizama i imaju važnu ulogu u smanjenju posledica klimatskih promena jer apsorbuju ugljen-dioksid.

Bespilotne podmornice pomoću senzora mere temperaturu vode, salinitet i prisustvo potencijalno opasnih materija, piše Hina.

Takva istraživanja omogućavaju naučnicima da precizno i brzo dobiju inače teško dostupne informacije o morski trava cvetnica, ključnih za održavanje biološke ravnoteže mora.

Prikupljeni podaci obogatiće baze podataka o distribuciji algi i morskih cvetnica što će pojednostaviti praćenje i upravljanje ekosistemima, kazala je upravniica projekta za Hrvatsku Mirta Smodlaka Tanković iz Centra za istraživanje mora u Rovinju.

Bespilotne podmornice omogućavaju prikupljanje podataka sa područja koja bi inače bila teško dostupna, i to odmah, tako da naučnici mogu da brže reaguju na moguće opasnosti po život u moru, kazala je Tanković.

Projekt "Brigantine" u okviru kojeg sarađuju naučnici, počeo je u junu ove godine, trajaće 30 meseci, a finansira ga Ecropska unija putem programa prekogranične saradnje "Interreg Italija-Hrvatska" i okuplja stručnjake za različita naučna područja.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina