Web Analytics
Đurić: Voda za piće u Novom Sadu ispravna, slede prijave zbog uzbunjivanja javnosti - BetaRS

Đurić: Voda za piće u Novom Sadu ispravna, slede prijave zbog uzbunjivanja javnosti

Vojvodina | 13.09.2024 | access_time 15:55
Đurić: Voda za piće u Novom Sadu ispravna, slede prijave zbog uzbunjivanja javnosti
Foto: Beta/Dragan Gojić
 Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izjavio je danas da je izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine o kvalitetu pijaće vode za mesec avgust pokazao da je voda ispravna i najavio da će biti podnete prtijave protiv onih koji "unose paniku".


Na konferenciji za novinare u Gradskoj kući, na kojoj su pored gradonačelnika govorile i v. d. direktorka Instituta za javno zdravlje Vojvodine Milena Tabaković i načelnica Centra za higijenu i humanu ekonologiju Instituta Sanja Bijelović.

Bijelović je precizirala da je u avgustu rađena analiza u većem obimu nego što je uobičajeno, zbog prisustva nematode koja je urtvrđena 20. avgusta na osnovu ovog periodičnog nalaza.

"Analizom tokom avgusta meseca svakodnevno, ukupno više od 10.000 parametara mikrobilooške i fizičko-hemijske ispravnosti vode za piće smo procenili da voda ne predstavlja direktnu opsasnost za zdravlje ljudi. To vam piše u izveštaju", istakla je Bijelović.

Komentarišući nalaz koji od pre dva dana kruži po društvenim mrežama, gde se na uzorku privatnog lica pokazalo da je u vodi prisutna bakterija Pseudomonas aeruginosa, zbog čega se ta voda ne preporučuje za upotrebu, da takav nalaz nije validan na sudu jer se Institut odrekao odgovornosti za uzorak jer nije uzet u skladu sa standardima.

Kako je pojasnila, Institut se u takvim slučlajevima odriče odgovornosti kada je u pitanju uzorkovanje, priprema ambalaže, transport i dostavljanja uzorka na analizu.

Komentarišući taj dokument, gradonačelnik Đurić je rekao da se od preksinoć "stvara panika i ugrožava sigurnost građana Novog Sada", te da je to prešlo u sferu politike.

"Zato smo i sazvali konferenciju da odgovorimo na pitanja i da, nadam se, stavimo tačku na kvalitet vode u Novom Sadu, jer nije u redu da neko zloupotrebama stalno laže javnost. Nema mesta panici", naveo je Đurić.

Komentarišući krivičnu prijavu koju je juče protiv direktorke Instituta podnela opozicija, Đurić je rekao da je apsurd da oni koji uzbunjuju javnost podnose prijave.

"Naravno da ćemo moratii da prekinemo sve ovo tako što ćemo pokrenuti adekvatne prijave da odgonetnemo, da vidimo ko je u pravu, ko nije", rekao je Đurić.

Rekao je i da se nada da će nadležni državni organi što pre da odluče i po pitanju Tabaković "da znamo na čemu smo".

V.d. direktorka Instituta za javno zdravlje Vojvodine Milena Tabaković, komentarišući odbijanje zahteva Pokreta obnove Kraljevine Srbije da im dostavi rezultate analiza koje obuhvataju period od 7. do 17. avgusta, rekla je da je to urađeno kako se ne bi ugrozila vlasnička prava naručioca, Gradske uprave za komunalne poslove.

"Mi nijednog trenutka nismo stavili termin tajnost na podatke, nego tražioca informacije uputili na Gradsku upravu za komunalne poslove kao vlasnika analiza", rekla je Tabaković.

Teme