Web Analytics
Novosadska biciklistička inicijativa traži bolju osvetljenost bicikala umesto nošenja prsluka - BetaRS

Novosadska biciklistička inicijativa traži bolju osvetljenost bicikala umesto nošenja prsluka

Vojvodina | Izvor: Beta | 13.09.2024 | access_time 16:30
Novosadska biciklistička inicijativa traži bolju osvetljenost bicikala umesto nošenja prsluka
Umesto uvođenja u zakon obaveze nošenja reflektujućih prsluka što predlaže Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) traži kontrolu poštovanja postojeće zakonske obaveze ispravnosti i korišćenja prednjih i zadnjih svetala bicikla i dostupnost osnovne opreme za bicikle, poput katadioptera.

To udruženje je danas objavilo da je njegovo istraživanje među korsnicima bicikala u Novom Sadu jasno ukazalo na potrebu da se unapredi svest o važnosti osvetljenosti biciklista i poboljša dostupnost svetlosne opreme.


Istraživanje NSBI je pokazalo da 33,75 odsto biciklista u Novom Sadu noću uopšte ne koristi svetla na biciklu što direktno utiče na njihovu vidljivost, te i bezbednost.

Samo 43,38 odsto bicikala je pravilno osvetljeno, 11,69 odsto bicikala ima samo prednje belo svetlo, 10,38 odsto ima samo zadnje crveno svetlo, dok 0,8 odsto ima pogrešno postavljena, pomešana svetla na biciklu, navodi se u saopštenju.

Ideja Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da zakonom uvede obavezne reflektujuće prsluke za bicikliste, po mišljenju NSBI, preusmerava pažnju s ključnog problema - nedostatka adekvatne osvetljenosti bicikala.

"Osvetljenost bicikala koja je zakonom propisana, treba da bude prioritet, jer je to osnovni način da biciklisti budu vidljivi za druge učesnike u saobraćaju, pre svega vozače automobila", podseća se u saopštenju.

Po podacima koje je NSBI dobilo od Uprave saobraćajne policije u Novom Sadu, ove godine je do 19. jula izdato svega 25 prekršajnih prijava zbog neposedovanja svetala na biciklu u vreme smanjene vidljivosti i noću.

"Ovaj podatak nam jasno ukazuje da ne postoji sistemska podrška za edukovanje građana, niti postoji adekvatna kontrola kršenja Zakona o bezbednosti u saobraćaju na putevima", ukazala je NSBI.

Inicijativa podseća da je radi povećanja bezbednosti biciklista u proteklih 10 godina građanima Novog Sadapodelila više od 5.000 kompleta svetala za bicikle.

Kritičari ukazuju da su reflektujući - svetlo-odbojni prsluci od male koristi jer je trup bicikliste na biciklu znatno iznad snopa srednjeg svetla farova automobila, te ga farovi ne osvetljavaju direktno. Kažu da je nizom analiza i opita u svetu utvrđeno da zato bicikliste s prslucima vozači automobila uoče tek kad im neposredno priđu na nekoliko desetina metara, a da znatno pre toga vide propisno osvetljene bicikle.

Teme