Web Analytics
U Nemačkoj ovog vikenda prvo prvenstvo u jahanju drvenih konja - BetaRS

U Nemačkoj ovog vikenda prvo prvenstvo u jahanju drvenih konja

Zabava | Izvor: Beta-AP | 14.09.2024 | access_time 18:20
U Nemačkoj ovog vikenda prvo prvenstvo u jahanju drvenih konja
U Frankfurtu se ovog vikenda održava prvo prvenstvo u jahanju drvenih konja, a stotine jahača takmiči se u preskakanju, stilskom skakanju i "dresuri".

Očekuje se da će oko 300 jahača danas i sutra trčati sa svojim "konjima" oko fiskulturne sale.

Takmičenje je deo rastućeg talasa jahanja drvenih konja na međunarodnom nivou.

Sjedinjene Države i Australija su takođe održale svoja prva prvenstva ove godine.

Takmičenja su proizašla iz lokalnog pokreta u Finskoj, gde su jahači gazili svoje drvene konje kroz skandinavske šume još pre više od 20 godina.

Takva zabava je stekla je dodatnu popularnost preko društvenih mreža, tokom vrhunca pandemije koronavirusa.

Julija Mikonen, šefica finske asocijacije za jahanje drvenih konja, rekla je da ovaj sport kombinuje finsku kulturu ručnog rada sa gimnastikom i sportom.

U Nemačkoj je pre godinu dana osnovano nacionalno udruženje jahača drvenih konja sa samo 13 članova.

Sada, pak, postoji više od 5.000 aktivnih sportista i više od 200 klubova širom zemlje.

"Bilo nam je veoma važno da damo primer i učinimo sport popularnijim", rekao je Kej Šuman, predsednik Nemačkog udruženja jahača drvenih konja.

"Sa prvenstvom, koje će se od sada održavati svake godine, nudimo cilj koji motiviše 'hobi konjanike' da poboljšaju svoje performanse i takmiče se jedni protiv drugih", saopšteno je.

Dok organizatori žele da promovišu osnaživanje i prihvatanje kroz pozitivno i inkluzivno iskustvo za takmičare, mnogi jahači su se suočili sa maltretiranjem i mizoginim komentarima na mreži.

Mikonen je rekla da, kao i u drugim sportovima, hobi jahačima su potrebni jaki mišići i izdržljivost da bi se uspešno takmičili.

Učesnici prvenstva u Nemačkoj ovog vikenda biće ocenjivani na osnovu faktora koji uključuju preciznost, tajming i eleganciju, navodi se na veb stranici Nemačkog udruženja jahača drvenih konja.

Sudije će dodeljivati ocene u takmičenjima na osnovu stila i dresure, a pobeđuje onaj sa najvećim brojem bodova.

Za dresuru, sudije će posmatrati držanje jahača, veštine i položaj tela, odnosno da li koriste elegantne pokrete nogu, tako da prsti prvo dodiruju tlo.

Stilski skakači će se takođe ocenjivati na osnovu držanja, kao i preskakanja prepreka, pridržavanja pri doskoku i držanja ujednačenog tempa.

Teme