Web Analytics
Branković (CRTA): Vlast u Srbiji pokušava da građane i medije izgura iz javnog prostora - BetaRS

Branković (CRTA): Vlast u Srbiji pokušava da građane i medije izgura iz javnog prostora

Politika | 15.09.2024 | access_time 11:00
Branković (CRTA): Vlast u Srbiji pokušava da građane i medije izgura iz javnog prostora
 Zamenica programskog direktora Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Tamara Branković ocenila je povodom Međunarodnog dana demokratije da se prostor za demokratski razvoj u Srbiji sve više sužava i da postoji tendencija vlasti da se građani i mediji izguraju iz javnog prostora.

Branković je za Agenciju Beta izjavila je da je cilj toga, da se javnost zaokupi predstavnicima vlasti, tako da može da se čuje samo jedna strana.

"Građani se guraju iz javnog prostora, što ima za cilj da spreči postavljanje bilo kakvih pitanja o tome kako vlast radi, kako raspolaže budžetom, kako sklapa sporazume, jer upravo isključivanjem građana, diskreditacijom pojma građanskog učešća u javnom životu, vi možete bez kontrole da upravljate društvom i državom", ocenila je ona.

Navela je da je jedan od "najstrašnijih primera" u proteklo vreme, upravo zatrašivanje građana i aktivista, kao i zadržavanje predstavnika civilnog društva na graničnim prelazima, što, kako je navela, predstavlja ograničavanje slobode.

Branković je navela i da je suština demokratije omogućavanje slobode građanima, te da institucije, vladavina prava, slobodni i pošteni izbori treba da je garantuju i omoguće.

Govoreći o odgovornosti predstavnika vlasti, rekla je da je postojalo mnogo pokušaja da se institucije pokrenu i da reaguju na očigledna kršenja zakona, ali da "nijedan od tih slučajeva nema epilog".

"Tu govorim o zloupotrebama službenog polažaja, o kupovini glasova, organizovanim migracijama birača. Sve te prijave koje je Crta podnosila i u decembarskim izborima i prijave policiji koje smo slali tokom junskih izbora ostali su bez epiloga", izjavila je Branković.

Osvrnuvši se na ulogu Parlamenta u praćenju rada Vlade, ocenila je "da mi ove godine skoro da nismo ni imali Skupštinu."

"Parlament maltene nije ni radio tokom proleća, to prolećno zasedanje je potpuno prošlo prazno, i ne bi se ni sastao da nije bilo hitne potrebe da se raspišu lokalni izbori. Prošle godine svedočili smo tome i da je sama Skupština bila podložna uskraćivanju slobodnog i poštenog pristupa poslaničkom mandatu narodnim poslanicima, poslanička pitanja nisu bila održavana, a odbori nisu sprovodili svoju kontrolnu funkciju", dodala je Branković.

Ona je kazala i da je zabrinjavajući segment zapaljiva i teška retorika koja je prisutna u medijskom prostoru.

Navela je i da građanima, na ključnim kanalima, nisu obezbeđene pravovremene i objektivne informacije, što znači da su onemogućeni da donose odluke informisano.

"Građani nisu slobodni da odlučuju zbog toga što im se mišljene formira onako kako želi jedna strana, nisu im ponuđene druge opcije", dodala je Branković.

Teme