Web Analytics
Rast digitalne industrije podstiče pojavu novih profesija - BetaRS

Rast digitalne industrije podstiče pojavu novih profesija

Tehnologija | 16.09.2024 | access_time 13:35
Rast digitalne industrije podstiče pojavu novih profesija
Xinhua/Sun Fanyue
Vožnja u autonomnom vozilu može delovati jednostavno, ali sklapanje kompleksnih sistema veštačke inteligencije (AI) koji stoje iza toga i dalje zahteva ljudsku ruku.

Jedna od takvih novih profesija u Kini je tester pametnih vozila, koji je odgovoran za sprovođenje testova na autonomnim vozilima, instalaciju robota za kočenje i upravljanje, kao i beleženje ključnih podataka tokom testiranja, pišre Sinhua.

Tester pametnih vozila jedna je od 19 novih profesija koje je zvanično priznalo Ministarstvo ljudskih resursa i socijalne sigurnosti u julu. Više od polovine ovih novih profesija uključuje digitalne i pametne tehnologije, kao što su operateri sistema generativne veštačke inteligencije i radnici za održavanje industrijskog interneta.

Ministarstvo je takođe objavilo smernice koje definišu rad ovih novih profesija. Na primer, operater generativnog AI sistema koristi tehnologije i alate vezane za AI kako bi dizajnirao, trenirao, ažurirao i održavao AI sistem.

Pored toga, ministarstvo je predstavilo 28 novih klasifikovanih vrsta poslova, poput regrutera za prenose uživo, čime je povećan broj novootvorenih radnih mesta.

"Pojava ovih novih profesija odražava najnovije potrebe kineskog društva i tržišta", rekao je Džang Čengang sa Univerziteta ekonomije i poslovanja u glavnom gradu.

Džang, koji vodi istraživački centar za nove profesije, dodao je da sektori kao što su digitalna ekonomija i informaciona tehnologija (IT) podstiču industrijsku transformaciju i unapređenje Kine. "Mnogi poslovi će biti stvoreni u ovim sektorima, s obzirom na široku primenu AI tehnologije."

Kineska digitalna industrija beleži snažan rast u poslednjih nekoliko godina, sa ukupnim prihodima od 32,5 biliona juana (oko 4,56 biliona američkih dolara) u 2023. godini.

Izveštaj sa 7. Digitalnog samita Kine u maju pokazuje da je proizvodnja ključnih sektora digitalne ekonomije činila 10 odsto kineskog BDP-a u 2023. godini, dok je broj velikih AI kompanija premašio 4.500. Brza ekspanzija u ovom sektoru dovela je do nedostatka talenata od 25 do 30 miliona ljudi.

U međuvremenu, sve veći broj mladih ljudi traži prilike u kineskoj digitalnoj industriji, jer napredak zemlje u tehnološkim inovacijama i industrijskim unapređenjima podstiče ekspanziju radnih mogućnosti.

Prema podacima, zanimanja u digitalnom sektoru postala su veoma popularna među diplomcima u 2024. godini, pri čemu su IT, internet i AI uloge najtraženije.

Uprkos pojavi novih profesija i brzom razvoju digitalne industrije zemlje, i dalje postoje izazovi u usklađivanju talenata sa potrebama industrije.

Kako Kina ubrzava digitalnu transformaciju proizvodne industrije i promoviše novu industrijalizaciju vođenu AI tehnologijom, optimizacija obuke stručnog kadra je ključna kako bi se bolje zadovoljile potrebe sektora u razvoju, rekao je Gao Ziping, istraživač na Šangajskoj akademiji društvenih nauka.

Gao je dodao da bi tražioci posla trebalo da unaprede svoje profesionalne veštine kako bi ispunili uslove za ove nove uloge.

Kako bi se stvorilo više profesionalaca, devet vladinih agencija zajednički je objavilo trogodišnji akcioni plan ove godine, koji ima za cilj ubrzanje razvoja digitalnih talenata za podršku rastu digitalne ekonomije.

Prema planu, biće uspostavljen sveobuhvatan okvir za razvoj talenata koji integriše industrijske asocijacije, preduzeća i visokoškolske ustanove, kako bi se bolje uskladila ponuda talenata sa potrebama tržišta.

Teme