Web Analytics
SSP: Izmenama Krivičnog zakonika potrebno zaštiti i imovinu zaposlenih u obrazovanju - BetaRS

SSP: Izmenama Krivičnog zakonika potrebno zaštiti i imovinu zaposlenih u obrazovanju

Politika | 16.09.2024 | access_time 14:40
SSP: Izmenama Krivičnog zakonika potrebno zaštiti i imovinu zaposlenih u obrazovanju
Foto: Beta/Milan Obradovic

Poslanička grupa Stranke slobode i pravde (SSP) predala je danas Skupštini Srbije predlog o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koji se tiče veće zaštite nastavnika, a kojim se predlaže da se pored ličnih prava mora zaštiti i imovina zaposlenih u obrazovnim institucijama.

Šefica odborničke grupe SSP Marinika Tepić na konferenciji za novinare kazala je da je Vlada Srbije obećala donošenje Krivičnog zakonika kojim bi se napad na nastavnika tretirao isto kao na advokata i ocenila da ni to nije uspela da uradi "iako je to košta nula dinara".

Kako je kazala, danas su predali predlog o izmenama i dopunama u Krivičnom zakoniku koji "sve to razrađuje" i kojim su dodatno objasnili da se napad ne odnosi samo na fizički napad, nego na sve ono što podrazumeva više od pretnje, kao i da je zaposlenima u obrazovnim institucijama potrebna potpuna zaštita.

Zamenik šefa odborničke grupe SSP Goran Petrović rekao je da postojeća zakonska rešenja ne daju efekte, te da je potrebna posebna krivično-pravna zaštita, kojim bi se očekivala potpunija zaštita zaposlenih u obrazovnim institucijama i njihove porodice, što bi doprinelo suzbijanju nasilja.

Kako je kazao, tim izmenama predviđeno je da najveća kazna bude propisana za počinioca teške telesne povrede zaposlenom u obrazovanju ili članu njegove porodice, dok bi se za napad na imovinu predviđala novčana kazna, ili kazna zatvora do dve godine.

 

Video materijal dostupan OVDE

Teme