Web Analytics
Sedam kandidata za mesto predsednika MOK, favoriti iz Britanije i Francuske - BetaRS

Sedam kandidata za mesto predsednika MOK, favoriti iz Britanije i Francuske

Olimpijada | Izvor: Beta-AFP | 16.09.2024 | access_time 15:00
Sedam kandidata za mesto predsednika MOK, favoriti iz Britanije i Francuske
Sedam kandidata, uključujući bivšeg britanskog olimpijskog šampiona Sebastijana Koua (Sebastian Coe) i Francuza Davida Lapartijena (Lappartient), prijavilo se da nasledi Nemca Tomasa Baha (Thomas Bach) na čelu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u martu 2025. godine, saopštio je danas MOK.

Bah, koji je na čelu međunarodnog tela od 2013. godine, izjavio je posle Olimpijskih igara u Parizu da namerava da napusti funkciju.

Kou je šef Svetske atletike i bio je organizator Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Bio je dvostruki olimpijski šampion na 1.500 metara, višegodišnji svetski rekoreder na 800 metara i ima dugu karijeru menadžera.

Lapartijen je sa svoje strane predsednik Međunarodne biciklističke unije i Francuskog olimpijskog komiteta.

Kou je kritikovan u olimpijskom svetu jer je odlučio da dodeli bonuse sportistima koji su osvajali zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, bez konsultacija sa bilo kim, dok većina međunarodnih federacija nema te finansijske mogućnosti.

Njegovi beskompromisni stavovi, uključujući potpunu zabranu učešća ruskih sportista od početka rata u Ukrajini, takođe su u suprotnosti sa traganjem Tomasa Baha za konsenzusom.

Ostali kandidati koji su se zvanično prijavili su - jordanski princ Fejsal al Husein, bivša šampionka Zimbabvea u plivanju Kirsti Koventri (Kirsty Conventry), britansko-švedski sportista Johan Elijaš (Eliash), predsednik Međunarodne skijaške federacije Huan Antonio Samaranč junior (Samaranch), kao i predsednik Međunarodne gimnastičke federacije Morinare Vatanabe (Watanabe).

Kandidati će svim članovima MOK predstaviti svoj program putem videa linka tokom sastanka u Lozani, u januaru 2025. godine.

Da bi "sprečili ekscese", kandidati moraju da "izbegavaju svako poređenje" sa rivalima i "ne smeju da učestvuju ni u kakvoj javnoj debati", prema pravila MOK.

Članovi MOK ne mogu javno da podrže nekog kandidata, a ta neutralnost se odnosi na ceo olimpijski svet, posebno na međunarodne federacije i nacionalne olimpijske komitete i njihovo osoblje. Čak im je zabranjeno i "lajkovanje" na društvenim mrežama.

Teme