Web Analytics
Zbog mogućih poplava u Srbiji Štab za vanredne situacije podelio zadatke - BetaRS

Zbog mogućih poplava u Srbiji Štab za vanredne situacije podelio zadatke

Društvo | Izvor: Beta | 16.09.2024 | access_time 15:20
Zbog mogućih poplava u Srbiji Štab za vanredne situacije podelio zadatke

Republički štab za vanredne situacije je na današnjoj sednici povodom poplava u Srednjoj i Istočnoj Evropi, doneo zaključke kojim se ministarstva, javna preduzeća, posebne organizacije i druge institucije, koje su u sastavu tog štaba, obavezuju da "sagledaju svoje kapacitete i izvrše adekvatnu pripremu za odgovor na pojavu ekstremnih vremenskih uslova, posebno za opasnost od poplava".

Štab je na osnovu analiza i izlaganja na današnjoj sednici, prenelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju, zaključio da "trenutno nema mesta panici zbog poplava u Srbiji".

Rečeno je da se preduzimaju sve mere i u stanje pripravnosti sva raspoloživa sredstva, ljudstvo i oprema do "potpune stabilizacije vremenskih prilika i hidrološke situacije na svim slivovima".

Štab je Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZ) i javnim vodoprivrednim preduzećima naložio da pojačano prate situaciju i "obezbede odgovor" da bi se potencijalna šteta svela na najmanju meru.

Štab je pozvao sva 24 upravna okruga u Srbiji i jedinice lokalne samouprave da neprekidno prate hidrološku i meteorološku situaciju i stanje na svojoj teritoriji i da preduzimaju sve preventivne i operativne mere radi zaštite stanovništva i materijalnih dobara od posledica izazvanih poplavama.

Na sednici su bili svi ministri Vlade Srbije i direktori javnih preduzeća i relevantnih institucija koji su članovi Republičkog štaba za vanredne situacije.

Posle sednice je potpisan "Sporazum o uspostavljanju procedure za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće". Potpisali su ga Ministarstvo unutrašnjih poslova, JVP "Srbijavode", JVP "Vode Vojvodine", Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije i Republički seizmološki zavod.

Elektronska platforma za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće zvanično radi od juče, 15. septembra.

Predsednik Vlade Miloš Vučević je posle sednice Štaba za vanredne situacije izjavio da se pažljivo prati stanje poplava u Srdnjoj Evropi i naglasio da se ne očekuje "ništa dramatično loše u Srbiji".

"Ne očekujemo ni ugrožavanje imovine, ni ugrožavanje ljudskih života. Naravno da će, pre svega na Dunavu, biti ugroženi svi oni objekti koji su nelegalni - govorim o ne malom broju vikend-naselja koja se grade tamo gde ne bi smela da se grade", rekao je Vučević novinarima.

Dodao je da će država izdavati upozorenja svima koji imaju nelegalne objekte i voditi računa o njihovoj bezbednosti i apelovao na njih da pažljivo postupaju po instrukcijama Štaba za vanredne situacije.

Za rast vodostaja Dunava Vučević je naveo da se vrhunac u Srbiji očekuje između 24. i 26. septembra i da će on trajati sedam dana.

"Nešto izazovnija situacija će biti na prvom delu toka Dunava kroz Srbiju - od Bezdana do Slankamena, taj deo će biti zahtevniji. Od Slankamena pa nizvodno prema Beogradu i Đerdapu ne očekujemo veće probleme", rekao je Vučević.

Na deonici između Bezdana i Slankamena, kako je dodao, može doći do nivoa vanredne odbrane od poplava, ali je ponovio da se ni tu ne očekuju veći problemi.

O reci Savi premijer je rekao da se očekuje "nešto izazovnija situacija kod Šapca", ali da ni to "ne bi trebalo da bude nešto što će ugroziti normalan život".

Teme