Web Analytics
Počinje festival Dani Danila Lazovića u Priboju - BetaRS

Počinje festival Dani Danila Lazovića u Priboju

Kultura | 18.09.2024 | access_time 14:00
Počinje festival Dani Danila Lazovića u Priboju
Foto: PR Tim festivala Dani Danila Lazovica

U Priboju danas počinje 11. festival "Dani Danila Lazovića" pod sloganom "Govorim poeziju, čuvam kulturu", a trajaće do 21. septembra, najavili su organizatori.

Direktor festivala Milorad Damjanović pozvao je ljubitelje poezije i poštovaoce kulturnih događaja, da budu gosti Priboja u vreme trajanja Festivala.

"Sa ponosom ističem da će sugrađani i gosti imati priliku da uživaju u izložbi, koncertima, dramskim minijaturama, monodramama i duodramama, kojima je, kao specifičnom pozorišnom izrazu, posvećen ovogodišnji festival", kazao je Damjanović.

Podsetio je da su organizatori do sada svake godine menjali krilaticu festivala.

"Poučeni desetogodišnjim iskustvom, željom da još snažnije popularizujemo poeziju i govorenje poezije, kao i sećanje na lik i delo Danila Lazovića, rešili smo da naš stalni moto glasi 'Govorim poeziju, čuvam kulturu!'", kazao je on.

Tokom festivala, studenti iz zemlje i regiona takmiče se u kazivanju poezije, a pobednik će osvojiti povelju "Danilo Lazović" i 1.000 evra.

Počinje festival Dani Danila Lazovića u Priboju
BETAPHOTO/PR Tim festivala Dani Danila Lazovica

Stručni žiri festivala čine profesor Radovan Knežević, glumice Ljubinka Klarić i Tatjana Bošković, književnik Miloš Janković i književnica Mirjana Bobić Mojsilović.

Program počinje danas u 19.00 otvaranjem izložbe "Pribojski slikari Danilu u čast", koja je postavljena u Zavičajnom muzeju.

Kustos izložbe je Slobodanka Klačar koja je kazala da se Priboj može pohvaliti da slikarski amaterizam okuplja zavidan broj ljudi najrazličitijih zanimanja u dobi od mladih osoba do onih koji su na izmaku radnog veka.

Nakon otvaranja izložbe, u Zavičajnom muzeju, biće izveden Poetsko muzički program "Mir naš nasušni", u kome igraju Mihailo Laptošević, Aleksa Marković, Đorđe Marković i Stevan Milošević.

Kabare je inspirisan stihovima Ljubomira Simovića, podsetili su organizatori.

U 20.30, u Domu kulture "Pivo Karamatijević", biće izvedena duodrama "Dečje povrede" u režija Ivana Vukovića, a u kojoj igraju Sloboda Mićalović i Vuk Kostić.

Drugog dana festivala na programu su koncert za decu Leontine Vukomanović, predstava "Darovni ćilim Cvete Agnine", u režiji Juga Đorđevića, a u kojoj igraju Angelina Lukić i Sofija Ristić, kao i Monodrama "Dejt" Sandre Silađev.

Za treći dan festivala najavljene su predstave "Šest i po najgorih muvanja od postanka sveta" u režiji Nevene Dimitrijević kao i "Pu spas za sve nas", po tekstu Nine Džuver i "Uspomene Sare Bernar", u režiji i adaptaciji Staše Koprivice.

Četvrtog dana festivala biće priređen koncert solistkinje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Ljubice Vraneš, kao i takmičarsko veče, odnosno nadmetanje studenata akademija iz Srbije i regiona u govorenju poezije.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan, dodali su organizatori.

Osnivači festivala su Zavičajni muzej Priboj i Dom kulture "Pivo Karamatijević" uz podršku opštine Priboj, a ovogodišnji program podržalo je Ministarstva kulture Srbije.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama