Web Analytics
Srbija sedmi put učestvuje u 'Evropskoj nedelji sporta' - BetaRS

Srbija sedmi put učestvuje u 'Evropskoj nedelji sporta'

Ostalo | 18.09.2024 | access_time 16:45
Srbija sedmi put učestvuje u 'Evropskoj nedelji sporta'
Foto: Beta/Marko Metlas

Srbija se sedmi put pridružila "Evropskoj nedelji sporta", istakla je danas zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva u Evropskoj kući u Beogradu na konferenciji za medije povodom te predstojeće masovne manifestacije.

Rekla je da je ta manifestacija koja se u drugim zemljama priređuje od 2015. godine, u skladu s vrednostima Olimpijskih i Paraolimpijskog igara koje "slave ne samo sportiste, već i moćnu poruku uključivanja i jedinstva".

"Sport ne diskriminiše na osnovu pola, godina, vera i mogućnosti, već predstavlja univerzalni jezik uključivanja i zato EU poziva sve da budu aktivni i da se bave sportom", istakla je Halačeva.

To je i glavni razlog zašto je EU godinama ulagala u sportski sektor Srbije, osnažujući domaće sportise i finansirajući izgradnju sportske infrastrukture i, po rečima Halačeve, "samo poslednje četiri godine renovirali smo ili u potpunosti izgradili 25 sportskih igrališta, bazena i hala".

"Pored našeg projekta studentske razmene 'Erasmus', više od 16.000 državljana Srbije je učestvovalo u sportskim razmenama" rekla je ona i pozvala sve na predstojeću "Nedelju mogućnosti" gde će biti i panel o sportu i obrazovanju.

Ministar Srbije za sport Zoran Gajić je napomenuo da je ogroman svetski problem nekretanje zbog načina života i naveo da je jedno istraživanje 2009. godine pokazalo da samo devet odsto ljudi vežba, a po novijim istraživanjima je taj procenat još manji.

Da bi motivisala građane da se bave sportom i fizičkom aktivnošću, Vlada Srbije će napraviti Strategiju razvoja sporta 2025-2035. godine, najavio je on.

Potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije Milica Đuričić je izjavila da je "Evropska nedelje sporta" u prethodnih šest godina u Srbiji aktivirala više od 200.000 ljudi, a očekuje da će ih ove godine biti i više na 150 sportskih događaja u 40 mesta.

Ove godine ambasadorka "Evropske nedelje sporta" je Aleksandra Perišić, osvajačica srebrne medalje u tekvondu na letošnjim Olimpijskim igrama u Parizu.

 

Video materijal dostupan Srbija sedmi put učestvuje u 'Evropskoj nedelji sporta' - BetaRS.

Teme