Web Analytics
Izmene i dopune Zakona o energetici u Srbiji unaprediće rad energetskog sistema - BetaRS

Izmene i dopune Zakona o energetici u Srbiji unaprediće rad energetskog sistema

Izvori | Izvor: Beta | 19.09.2024 | access_time 14:05
Izmene i dopune Zakona o energetici u Srbiji unaprediće rad energetskog sistema
Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Stefan Srbljanović ocenio je danas da predložene izmene Zakona o energetici treba da unaprede funkcionisanje energetskog sistema i omoguće veću energetsku sigurnost u neposrednoj i u daljoj budućnosti, u periodu prelaska na čiste izvore energije.

Srbljanović je na konferenciji "Privreda na putu zelene tranzicije", u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), kazao da su zakonske izmene važne i za bolje funkcionisanje električne energije, koje će biti usklađene sa evropskim pravilima, ali i za osnaživanje i zaštitu krajnjih kupaca.

"Prvi put uvodimo mogućnost da snabdevanje krajnjih kupaca obavlja sam proizvođač, što je već duže vreme zahtev privrede i time unapređujemo razvoj privatnog sektora. Energetska tranzicija je pitanje svih nas i aktivno učešće privrede može biti jedan od motora dekarbonizacije u sektoru energetike", rekao je Srbljanović.

Predstavnik AmCham Stefan Lazarević ocenio je da je dosledno sprovođenje Zelene agende jedan od strateških prioriteta za Komoru i da je dekarbonizacija privrede neophodna kako bi srpske kompanije bile konkurentne na tržištu Evropske unije.

"Američka privredna komora je zadovoljna dobrom i konstruktivnom saradnjom sa Ministarstvom rudarstva i energetike po mnogim pitanjima, kao i sa napretkom koji je do sada ostvaren u oblasti energetike", rekao je Lazarević.

Dodao je da će u narednom periodu AmCham biti važno da isprate primenu novih zakonskih rešenja, koja će omogućiti dalja ulaganja kompanija u sopstvene kapacitete za proizvodnju zelene energije, dalji razvoj velikih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije i njihovu međusobnu simbiozu kroz Korporativne ugovore o otkupu električne energije.

"Takođe, pozdravljamo realizaciju prvih, a nadamo se ove godine, i drugih aukcija za zelene megavate, uz očuvanje stabilnosti energetskog sistema i njegovo stalno unapređivanje. Nadam se da će i javna preduzeća energetskog sektora uz regulatorne izmene dobiti i sve potrebne resurse i alate koji su im potrebni da bi sa svoje strane ispratili ove promene", rekao je on, saopštila je AmCham.

Na konferenciji su predstavljene izmene Zakona o energetici i novinama, posebno u smislu novouvedenog koncepta "aktivnog kupca", pretpostavke za uspešnu implementaciju ovog instituta i različite uloge koje će garantovani snebdevač, operatori prenosnog i distributivnog sistema imati u ovom procesu.

Na panelu je bilo reči i o izmenama u procedurama priklјučenja na distributivnu i prenosnu mrežu, kao i planovima za dalјa unapređenja kapaciteta sistema, a deo diskusije bio je posvećen i mogućnostima za usklađivanje sa Mehanizmom za prekogranično usklađivanje cene ugljenika (Carbon Border Adjustment Mechanism - CBAM) i mogućim načinima na koje privreda može umanjiti svoje direktne i indirektne emisije CO2.

Teme