Web Analytics
Eko straža: U nedelju, 29. septembra nacionalna akcija čišćenja Srbije, prijave u toku - BetaRS

Eko straža: U nedelju, 29. septembra nacionalna akcija čišćenja Srbije, prijave u toku

Životna sredina | Izvor: Beta | 19.09.2024 | access_time 14:40
Eko straža: U nedelju, 29. septembra nacionalna akcija čišćenja Srbije, prijave u toku
Foto: Eko Straza
Pokret Eko straža najavio je danas da se u nedelju, 29. septembra, održava nacionalna akcija čišćenja Srbije zbog velikog problema neregulisanih deponija i smeća u prirodi i radi mobilizacije građana da zahtevaju institucionalne promene u zaštiti životne sredine.

Akcija čišćenja, koja se održava 12. put, a pod nazivom "Zavrni rukave", počinje u 10 časova, a prijave su otvorene do četvrtka, 26. septembra.

"Pozivamo građane da se uključe u akciju, bilo kao vođe lokacija, bilo kao učesnici. Na dan akcije svako može odabrati lokaciju koja mu najviše odgovara, gde će ga dočekati vođa lokacije i koordinisati aktivnostima. Učesnicima se preporučuje da ponesu rukavice, odgovarajuću garderobu za rad u prirodi i jedan paket kesa", navedeno je  u saopštenju.

Eko straža je podsetila da je na prethodnoj akciji učestvovalo oko 4.900 ljudi na više od 300 lokacija širom zemlje, kao i da je iz prirode uklonjeno više od 100 tona otpada.

Nacionalna kampanja čišćenja Srbije "Zavrni Rukave" organizuje se jednom do dva puta godišnje, s ciljem da se što veći broj organizacija, grupa građana i pojedinaca okupi i da svi zajedno, na brojnim lokacijama rade na istom cilju.

"Ova akcija inspirisana je međunarodnim kampanjama poput 'Let’s Do It Estonia 2008', kada je cela Estonija očišćena za jedan dan, kao i 'Let’s Clean Slovenia 2012', u kojoj je učestvovalo 250.000 Slovenaca, što je 13 odsto populacije te zemlje", navedeno je u saopštenju.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina