Web Analytics
Uz Fond solidarnosti, EU izdvaja i 10 milijardi evra za obnovu posle poplava - BetaRS

Uz Fond solidarnosti, EU izdvaja i 10 milijardi evra za obnovu posle poplava

Svet | 19.09.2024 | access_time 22:00
Uz Fond solidarnosti, EU izdvaja i 10 milijardi evra za obnovu posle poplava
AP Photo/Darko Bandic
Evropska unija omogućiće zemljama pogodjenim poplavama, koje je u Srednju Evropu doneo ciklon Boris, da pored sredstava iz Fonda solidarnosti iskoristi za obnovu razorene infrastrukture i saniranje šteta još i 10 milijardi evra iz evropskih kohezijskih fondova, saopštila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Srce se cepa kada gledamo kakva razaranje su donele poplave. Najvažnija stvar je da se nadju pare za obnovu. Dogovorili smo se da novac iz Kohezijskog fonda maksimalno fleksibilno prilagodimo potrebama tamo gde su najveće. Pogodjene zemlje će moći 10 milijardi evra da iskoriste iz tog fonda", kazala je predsednica EK posle vanrednog sastanka sa premijerima Poljske, Češke, Slovačke i Austrije.

Ursula fon der Lajen rekla je da sigurno za saniranje šteta i obnovu neće biti dovoljan novac iz Fonda solidarnosti koji EU ima da pomogne u slučajevima elementarnih nepogoda i katastrofa i da zato Brisel izdvaja ovih dodatnih 10 milijardi evra po uprošćenoj proceduri i u nekim slučajevima ne samo kao sufinansiranje nego i finansiranje 100 odsto vrednosti projekata.

"Teško da bi mogli da saniramo štete iz naših nacionalnih budžeta. Predsednica EK predstavila je konkretne kvote i konkretne fondove koje možemo da koristimo", kazao je češki premijer Petr Fijala.

Samo u Češkoj gde su poplave pogodile dva regiona, Moravsko-šlezijski i Olomoucki na istoku zemlje evakuisano je, kako je kazao Fijala, 20.000 ljudi, uništeni su putevi, pruge, mostovi, železničke stanice, domovi, a Vlada mora da revidira budžet za ovu i narednu godinu i izdvoji 1,66 milijardi evra za pomoć ljudima.

Slovački premijer Robert Fico odao je posebno priznanje poljskom premijeru Donaldu Tusku koji je uspeo da hitno organizuje sastanak još dok poplave traju i Ursuli fon der Lajen koja se odazvala da EU solidarno pomogne poplavljenim zemljama.

"Ljudi koji žive u EU žele da znaju da institucije Unije posvećuju istu pažnju i ljudima koji ovde žive kao onima van granica EU. Ovo će povećati poverenje u institucije EU. Zatražili smo više fleksibilnosti i predsednica EK je rekla da možemo da koristimo 10 milijardi evra pod mnogo jednostavnijim uslovima", kazao je Fico.

Slovački premijer naglasio je da nikada do sada od trenutka kada je davno počeo da učestvuje na sastancima EU nije prisustvovao sastanku koji bi, iako tako kratak, doneo toliko dobre rezultate.

"Evropa stoji uz vas. Razgovaramo kako što brže i fleksibilnije da vam pomognemo", poručila je predsednica EK iz Vroclava kroz koji prolazi danas vrh poplavnog talasa svima u EU koje pogadjaju poplave.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika