Web Analytics
Novaković (NPS): Budžet Srbije loše planiran, ima velike rupe - BetaRS

Novaković (NPS): Budžet Srbije loše planiran, ima velike rupe

Politika | 22.09.2024 | access_time 12:55
Novaković (NPS): Budžet Srbije loše planiran, ima velike rupe
Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i poslanik Borislav Novaković ocenio je danas da budžet Srbije ima "velike rupe", da je loše planiran i da vlast putem rebalansa pokušava da ispravi propuste.

On je gostujući na televiziji Nova S kazao da nije ispravno što se najviše novca daje za projekte "koji nisu razvojni".

"Šta dobijamo nacionalnim stadionom za koji je ove godine predviđeno da se da prvo 13, a onda 31 milijarda? Šta dobijamo sa projektom Ekspo koji je planiran na 22 milijarde dinara, a sad ide na 43 milijarde? Nemamo ništa od toga što ćemo investirati u nacionalni stadion prema nekim procenama preko 700 miliona evra, kada će fudbaleri na njemu godišnje odigrati četiri do pet utakmica", tvrdi Novaković.

Po njegovim rečima, aktuelna vlast je loše odredila prioritete, a novac treba usmeriti u poljoprivredu.

Na pitanje da li će na sutrašnjoj sednici Skupštine podržati predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, Novaković je kazao da svaki takav predlog treba podržati, ali da je reč o kratkoročnoj meri.

"Kada je u pitanju podrška mladim bračnim parovima i porodicama treba imati sveobuhvatne, stabilne i dugoročne mere. Kada govorimo o tome kako podstaći natalitet, kako učiniti ekonomsku egzistenciju mladim bračnim parovima izvesnijom, moramo da pričamo o merama iz domena privrede, zdravstva, školstva, predškolskih ustanova", naveo je Novaković.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće sutra o rebalansu republičkog budžeta za ovu godinu kojim je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Predloženim rebalansom budžeta su predviđena veća izdvajanja za kapitalne investicije, za ostvarivanje prava iz oblasti zaštite porodice i dece, za zdravstvo, poljoprivredu, ekologiju, prosvetu, kulturu, odbrambeni sektor...

Teme