Web Analytics
Skupštinski Odbor usvojio predlog rebalansa budžeta za resore privrede, trgovine i energetike - BetaRS

Skupštinski Odbor usvojio predlog rebalansa budžeta za resore privrede, trgovine i energetike

Ekonomija | 22.09.2024 | access_time 15:30
Skupštinski Odbor usvojio predlog rebalansa budžeta za resore privrede, trgovine i energetike
Foto: Beta/Ana Slović
Odbor Skupštine Srbije za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku usvojio je danas predlog rebalansa državnog budžeta u resorima koje pokriva taj Odbor.

Za predlog rebalansa glasalo je 11 članova Odbora, dok je jedan bio protiv.

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se, između ostalog, raspravljati o rebalansu državnog budžeta za 2024. godinu, zakazana je za ponedeljak, 23. septembar u 10 sati.

Za Ministarstvo privrede, rebalansom budžeta je obezbeđeno 1,95 milijardi dinara, što predstavlja povećanje od oko šest odsto, a obezbeđena su sredstva za održavanje tekuće likvidnosti preduzeća koja su u procesu privatizacije, kao i dodatno podsticanje investicionih aktivnosti.

Kada je u pitanju Ministarstvo rudarstva i energetike, njegov budžet biće povećan za 12,23 milijarde dinara, odnosno 48,68 odsto, što je prvenstveno namenjeno za zamenu mernih uređaja za potrošnju električne energije, za gasni konektor Srbija-Bugarska i druge namene.

Budžet Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine rebalansom će biti uvećan za 235,5 miliona dinara, odnosno 12,63 odsto, što je prvenstveno namenjeno učešću na međunarodnoj izložbi "Ekspo 2025" u Osaki.

Ministarstvo turizma i omladine dobiće povećanje budžeta za 17,87 odsto, odnosno za 917 miliona dinara, što će biti namenjeno podršci jedinicama lokalne samouprave za sprovođenje omladinske politike, podršku radu Turističke organizacije Srbije, dodelu vaučera i namene.

Rebalansom budžeta predviđeni su ukupni prihodi i primanja u iznosu od 2.173,3 milijarde dinara, odnosno 123,5 milijardi (6,5 odsto) više nego što je bilo predviđeno budžetom za 2024. godinu, dok su istovremeno predviđeni rashodi od 2.436,35 milijardi dinara.

Članovi Odbora Snežana Paunović i Nikola Radosavljević su na današnoj sednici imenovani kao novi predstavnici Odbora u Komisiji za sprovođenje postupaka za izbor kandidata za članove Saveta Agencije za energetiku Srbije.

Teme