Web Analytics
Poslanici počeli raspravu o rebalansu budžeta Srbije - BetaRS

Poslanici počeli raspravu o rebalansu budžeta Srbije

Politika | 23.09.2024 | access_time 11:40
Poslanici počeli raspravu o rebalansu budžeta Srbije
Foto: Beta/Milan Ilić
Skupština Srbije počela je u ponedeljak sednicu na čijem dnevnom redu je rebalans republičkog budžeta za ovu godinu kojim je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara (oko 2o milijardu evra), što je za 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.
 
Predloženi rebalans predviđa povećanje fiskalnog deficita u 2024. sa prvobitno planiranih 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 2,9 odsto BDP, jer je planirano uvećanje rashoda budžeta za 198 milijardi dinara.
 
Poslanici će raspravljati i o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojima je planirano da od 1. januara iduće godine naknada za prvo rođeno dete bude povećana na 500.000 dinara (oko 4.200 evra), za drugo rođeno dete na 600.000 dinara (oko 5.000 evra), dok će za treće dete ta naknada biti 2,28 miliona dinara (oko 20.000 evra), a za četvrto 3,18 miliona dinara (oko 27.000 evra).
 
Na dnevnom redu je i Sporazum o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija za medicinske sestre, doktore veterinarske medicine i babice, u kontekstu Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i o potvrđivanju Ugovora o zajmu za obnovljive izvore energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji.
 

Biće potvrđen i ugovor o garanciji zajma za projekt ugradnje pametnih brojila u Srbiji i Odluka Zajedničkog komiteta Regionalne Konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu.
Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju aneksa 2 Sporazuma između Srbije i Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

(beta/cmg)

Teme