Web Analytics
Stamenkovski: Predloženo povećanje roditeljskog dodatka najveće do sada - BetaRS

Stamenkovski: Predloženo povećanje roditeljskog dodatka najveće do sada

Ekonomija | 23.09.2024 | access_time 12:50
Stamenkovski: Predloženo povećanje roditeljskog dodatka najveće do sada
Foto: Beta/ Emil Vaš
Ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da je povećanje roditeljskog dodatka ključna novina Predloga zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, što će omogućiti povećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete, kako je naglasila, najveće do sada.

"Roditeljski dodatak postaće najveći na Balkanu. To je pokazatelj da država Srbija prkosi beloj kugi, da želi da olakša roditeljima i ekonomski osnaže porodici", kazala je ona obrazlažući predlog zakona u Skupštini Srbije.

Istakla je da će roditeljski dodatak za prvo dete, za decu rođenu od 1. januara ove godine, biti povećan na 500.000 dinara.

Dodala je da će roditeljski dodatak za drugo dete biti povećan na 600.000 dinara.

"Tu je najveće povećanje, sa 3,5 prosečnih plata na 6,5 prosečnih palta, jer smo preopznali da je najvažniji podsticaj za rađanje drugog deteta. To nam je pokazala struka i demografi", kazala je ministarka.

Dodale je da je roditeljski dodatak za treće dete povećan na 2,28 miliona dinara, koji će biti isplaćen u 120 jednakih mesečnih rada, što će, po njenim rečima, osigurati konstantan priliv novca, a za neke i mogućnost da budu kreditno sposobni.

"Za četvrto dete iznos je 3,18 miliona dinara. Uvećana je i jednokratna finansijska pomoć na 135.000 dinara koja se isplaćuje za rođenje drugog i trećeg deteta", kazala je Đurđević Stamenkovski.

Prema njenim rečima, uz roditeljski dodatak, ostvaruje se i pravo na paušal za kupovinu bebi opreme za sve majka, koji je uvećan na 7.500 dinara.

Izmenama zakona, kako je navela, smanjuje si i obim dokumentacije neophodne za ostvarivanje prava na dečji dodatak.

"Roditelji više neće imati obavezu da pribave uverenje o katastarskim prihodima koje članovi porodice ostvaruje po osnovu poljoprivredne deletnosti. U praksi to je jedan papir manje čima se olakšava ostvarivanje prava na dečji dodatak", kazala je Đurđević Stamenkovski.

Objasnila je da se izmenama zakona "u isti položaj dovode žene koje ostvaruju prava na naknadu zarade i žene koje ostvaruju pravo na ostale naknade po osnovu rođenja i nege detata u pogledu posmatranja osnovica koje su od uticaja na ostvarivanja prava, jer se više izmenama ne računaju osnovice koje su ostvarene pre otvaranja trudničkog bolovanja".

Kako je dodala, na ovaj način je izjednačen položaj žena koje su u radnom odnosu sa ženama preduzetnicama koje samostalno obavljaju delatnost.

"Izmenama je predviđeno i da u slučajevima kada otac odsustvuje sa posla radi nege deteta, a majka je lice koje samostalno obavlja delatnost, posmatraju osnovice pre rođenja deteta, odnosno, ne računaju se osnovice pre trudničkog bolovanja. Time se naknada zarade i ostale naknade računaju na isti način u pogledu posmatranja osnovice", objasnila je Đurđević Stamenkovski.

Ukazala je i da je izmenama zakona promenjena i nadležnost predsednika Komisije za dodelu novčanih sredstava za izgradnju i za učešće u kupovini, odnosno kupovini kuće ili stana po osnovu rođenja deteta.

"Ubuduće te nadležnosti će umesto Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja obavljati Ministardsvo za brigu o porodici i demografiju", kazala je Đurđević Stamenkovski.

Podsetila je da država posredstvom ove Komisije izdvaja i do 20.000 evra za kupovinu prvog stana ili izgradnju prve kuće mladim parovima sa decom, najdalje godinu dana od rođenja deteta.

"U slučaju da jedinica lokalne samouprave nije opredelila sredstva za finasiranje naknade troška boravka u predškolskim ustanovama za decu sa invaliditetom, smatnjama u razvoju i decu bez roditeljskog staranja, za decu korisnika novčano-socijane pomoći, država će to nadoknaditi posredstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiji", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je pozvala poslanike da podrže izmene Zakona.

Ministarka smatra i da opaske u javnosti, da su izdvajanja prekomerna i da su velika za malu državu kao što je Srbija, odnosno da nisu kompatiblina sa budžetom, nisu umesne.

"Ništa nije preče od ideja majčinstva, očinstva i rađanja. Roditeljstvo je nacionalna i državotvorna i etička i društvena vrlina", istakla je Đurđević Stamenkovski.

Smatra da je obaveza države da roditelje podrži više nego ikada, jer i "bruto domaći proizvod i vitalnost srpske privrede zavisi direktno od priraštaja".

"Ulaganje u pospešivanje priraštaja je neophodno zbog jačanja ekonomije, zbog celokupnog integriteta države, a ne samo zbog brojnosti naroda. To je prava investicija, a ne neka pomoć iz budžeta, niti bilo kakva bespovratna državna milostinja, jer će se ova investicija u život i rađanje vižestruko vratiti, jer je to nacionalna, odgovorna i mudra strateška investicija po meri naše otadžbine. Mi imao državni razlog da povećamo ta sredstva. Nema plodnije investicije kojom se obezbeđuje izvesnost države", zaključila je ministarka.

Teme