Web Analytics
U Priboju otvoren Energetski info-centar - BetaRS

U Priboju otvoren Energetski info-centar

Tranzicija | Izvor: Beta | 23.09.2024 | access_time 16:30
U Priboju otvoren Energetski info-centar
U Priboju je danas otvoren Energetski info-centar u kome će građani moći da se informišu o merama koje mogu da preduzmu u cilju smanjenja potrošnje energije i subvencijama koje država nudi za povećanje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima.

Centar je otvoren u okviru projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i Opštine Priboj, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Nakon otvaranja energetskih info-centara u Kuli i prošle nedelje u Nišu, veoma mi je drago što će i građani Priboja od danas na jednom mestu moći da dobiju sve informacije o subvencijama koje mogu da dobiju od države za unapređenje energetske efikasnosti u svojim domovima, uštedama i procedurama. Ulaganje u energetsku efikasnost je ekonomski i ekološki isplativo, a naš cilj je da kroz edukaciju i konkretne mere podrške pomognemo građane da smanje potrošnju energije i rasterete kućne budžete", rekao je državni sekretar u Ministarstvu Stefan Srbljanović.

On je istakao da se u narednim nedeljama očekuje raspisivanje javnog poziva za subvencije.

"U prethodne dve godine Opština Priboj i Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojili su ukupno 11,3 miliona dinara za subvencije dok će se u narednim nedeljama raspisati novi javni poziv na kome će građani moći da se prijave za subvencije u iznosu do 65 odsto vrednosti investicije, u zavisnosti od paketa mera", kazao je on.

Srbljanović je pozvao sve zainteresovane da se informišu i iskoriste subvencije na najbolji način.

Direktorka projekta Bolja energija Lena Brtaić rekla je da su građani i lokalne samouprave najbitniji učesnici u procesu energetske tranzicije.

"Ako građanima pružimo tačne i pravovremene informacije o mogućim merama energetske efikasnosti, očekivanim uštedama, potrebnim investicijama, izvorima finansiranja i subvencijama koje imaju na raspolaganju, onda oni mogu da donesu informisanu odluku o ulasku u investiciju. Ako im pri tome pružimo i podršku prilikom apliciranja onda se oni brže i lakše odluče na taj korak", rekla je ona.

Predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović zahvalio je USAID-u i Ministarstvu rudarstva i energetike što su prepoznali još jednu ideju i podržali Priboj.

"Građani Priboja imaće na jednom mestu potpune i kvalitetne informacije u vezi sa poboljašanjem energetske efikasnosti kako bi poboljšali kvalitet života, zaštitili životnu sredinu i ostvarili značajne uštede u potrošnji enegenata", rekao je on.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije