Web Analytics
Predsednik Češke Pavel: Zapadni Balkan ne samo u EU nego i u NATO - BetaRS

Predsednik Češke Pavel: Zapadni Balkan ne samo u EU nego i u NATO

Region | 23.09.2024 | access_time 22:35
Predsednik Češke Pavel: Zapadni Balkan ne samo u EU nego i u NATO
AP Photo/Richard Drew

Predsednik Češke Petr Pavel rekao je danas u Njujorku, posle razgovora sa članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem, da Zapadni Balkan treba uključiti u pregovore o integraciji ne samo u Evropsku uniju već i u NATO da, zbog raznih pritisaka u tom regionu, ponovo ne bi izbili sukobi.



"Što duže taj region bude nestabilan i izložen pritiscima sa raznih strana to će veći biti potencijal da će u njemu opet izbiti neki sukob", kazao je Pavel na konferenciji za novinare u Njujorku povodom Samita za budućnost, u Ujedinjenim nacijama, javljaju češki mediji.

Pavel je kazao da je u interesu njegove zemlje i Zapada da podrže nastojanja zemalja Zapadnog Balkana, kao što je Bosna i Hercegovina ,da postanu članice evropskih institucija i da pomognu da prevazidju svoje probleme jer je to korist i za Zapad.

"Važno je da Bosnu i Herecegovinu i zemlje Zapadnog Balkana uključimo u pregovore o integraciji ne samo u EU već i u NATO", kazao je Pavel.

Predsednik Češke rekao je da je Samit za budućnost izraz toga da su Ujedinjene nacije svesne da moraju da se prilagode razvoju sveta koji se ubrzano menja i na pretnje koje ono donosi.

UN su potrebne institucionalne reforme, pre svega Saveta bezbednosti da bude sposobniji za akciju i da ne bude toliko sputan pravom veta stalnih članica, ocenio je češki predsednik.

"Ruska agresija, uticaj novih tehnologija, sajber bezbednost i klimatske promene su svetski problemi koje nijedna zemlja ne može da reši sama. Češka je aktivni učesnik zajedničkih napora i saradjuje sa ostalim zemljama u rešavanju ovih kriza", prokomentarisao je Pavel samit na platformi X.

Teme