Web Analytics
Erste banka finansira izgradnju vetroparka Čibuk 2 - BetaRS

Erste banka finansira izgradnju vetroparka Čibuk 2

Izvori | Izvor: Beta | 24.09.2024 | access_time 09:10
Erste banka finansira izgradnju vetroparka Čibuk 2
Erste banka objavila je danas da je sa kompanijama "Masdar" i "Taaleri Energia" danas potpisala ugovor o finansiranju izgradnje vetroparka Čibuk 2, koji će generisati 154 MW električne energije.

Očekuje se da će ovaj vetropark, na oko 40 kilometara od Beograda, u opštini Kovin, obezbeđivati električnu energiju dovoljnu da zadovolji potrebe oko 62.000 domaćinstava i doprineti smanjenju emisije ugljen-dioksida za 311.200 tona godišnje, navedeno je u saopštenju.

Početak rada planiran je za prvi kvartal 2026. godine.

Kako je objašnjeno, Erste Grupa i Erste banka Novi Sad učestvuju u finansiranju projekta kroz partnerstvo sa kompanijama "Masdar" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i "Taaleri Energia" iz Finske, u saradnji sa "New Energy Solutions", jednom od vodećih razvojnih kompanija u Srbiji.

Ukupna investicija procenjena je na oko 212 miliona evra, od čega će približno 144 miliona evra biti obezbeđeno iz kreditnih sredstava.

Erste finansira polovinu tog iznosa, pri čemu Erste banka Srbija ulaže nešto iznad 47 miliona evra, dok preostali deo finansira Erste Grupa.

Član Izvršnog odbora Erste banke Srbija Nikola Stamenković naveo je da ovaj projekat za banku ima poseban značaj, ne samo zbog toga što predstavlja njenu najveću pojedinačnu zelenu investiciju do sada, već i zato što je Čibuk 2 šesti po redu vetropark koji banka finansira u Srbiji.

"Ponosni smo što na ovaj način aktivno doprinosimo zelenoj tranziciji i dugoročnom razvoju održivih izvora energije u našoj zemlji, što je istovremeno u skladu sa strategijom održivosti naše bankarske grupacije. Svaki novi zeleni projekat u našem portfoliju za nas nije samo poslovni uspeh, već i prilika da doprinesemo boljoj budućnosti za sve nas, kao i za generacije koje dolaze", istakao je Stamenković.

Naglašeno je da za Srbiju, ova investicija predstavlja jedan od najvećih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije i jedan od važnih korak ka ostvarivanju cilja države da do 2030. godine 41 odsto električne energije dolazi iz obnovljivih izvora.

Čibuk 2 je nastavak izgradnje postojećeg vetroparka Čibuk 1, koji već proizvodi električnu energiju dovoljnu za snabdevanje oko 113.000 domaćinstava.

Po završetku, ukazano je da će Čibuk 2 postati najveći operativni vetropark u Srbiji, doprinoseći smanjenju emisije ugljen-dioksida i unapređenju energetske stabilnosti Srbije.

Ulaganjem u više od 70 zelenih projekata do sada Erste banka Srbija, kako je navedeno, doprinela je smanjenju emisije štetnih gasova, povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i ostvaruje pozitivan uticaj na lokalne zajednice i domaćinstva.

Istaknuto je da će Erste Grupa i u budućnosti podržavati projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, ne samo u Srbiji, već i u širem regionu.

Teme