Web Analytics
Kamala Haris kod birača azijskog porekla popularnija od Trampa - BetaRS

Kamala Haris kod birača azijskog porekla popularnija od Trampa

Svet | Izvor: Beta-AP | 24.09.2024 | access_time 13:45
Kamala Haris kod birača azijskog porekla popularnija od Trampa
Potpredsednicu SAD Kamalu Haris, kandidatkinju Demokratske stranke na predsedničkim izborima, glasači poreklom iz Azije, Havaja i Pacifičkih ostrva, vole više od republikanskog kandidata, bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Nova anketa koju su sprovele nevladine organizacije "AAPI Data i APIAVote" otkriva da 6 od 10 glasača ima veoma, ili donekle povoljno mišljenje o Haris, dok oko jedne trećine glasača ima donekle, ili veoma nepovoljno mišljenje o njoj.

Poređenja radi, 3 od 10 glasača ima pozitivan stav o Trampu, a oko dve trećine negativan.

To povećanje naklonosti za Haris kreće od oktobra 2023. godine, kada je anketa pokazala da oko polovine odraslih ima donekle, ili veoma povoljan stav o njoj.

Anketa pokazuje da je veća verovatnoća da će ti glasači prepoznati svoj kulturni identitet pre u potpredsednici nego u Trampu, jer oko polovine glasača kaže da Haris bolje predstavlja njihovo poreklo i kulturu, dok samo 1 od 10 kaže to za Trampa.

Međutim samo 3 od 10 glasača kaže da im je azijski identitet Haris važan.

Ping Hakl, 27-godišnja Amerikanka kineskog porekla, planira da glasa za Haris, ali ne zbog rase ili pola.

"Baš me briga. Ona može biti bilo ko", rekla je Hakl.

Hakl kaže da je zabrinuta za "očuvanje demokratije" i podele koje bi mogle da dovedu do političkog nasilja.

Stoga ona smatra da je Tramp "veoma opasan po zemlju".

Anketa takođe pokazuje da to što je Haris žena glasačima može biti važnije nego njena rasa.

Izborni štab demokrata izbegava da naglasi da bi ona mogla da bude prva žena predsednica, a oko polovine glasača poreklom iz Azije kaže da im je njen identitet kao žene veoma važan.

Žene takođe češće od muškaraca kažu da je njihovo poreklo iz Azije "veoma" važno za to kako misle o sebi, dok mlađi glasači, starosti između 18 i 34 godine, posebno privlači Haris zbog toga što je žena.

"Videli smo toliko organizovanja mladih ljudi, kao i žena, kao što su Južnoazijci za Haris, Amerikanci Koreje za Haris, Amerikanci Kinezi za Haris", rekla je Kristin Čen, izvršni direktor nevladine organizacije "APIAVote" koja je sprovela anketu.

Oko 4 od 10 glasača reklo je da ih je Demokratska partija kontaktirala u poslednjih godinu dana, dok je 3 od 10 reklo isto za Republikansku partiju.

Tramp i republikanski potpredsednički kandidat Džej Di Vens takođe su nedavno ponovili stare stereotipe o Amerikancima azijskog porekla i hrani pojačavajući glasine da haićanski migranti u Springfildu u Ohaju jedu kućne ljubimce, a anketa je pokazala da je pitanje rasizma veoma važno za tu grupu.

Oko 7 od 10 glasača kaže da nikada ne bi mogli da glasaju za kandidata koji ne deli njihovo mišljenje o rasizmu ili diskriminaciji, što je za njih veći problem nego ekonomija.

Međutim, nemaju svi glasači negativan stav o Trampu.

Džihua Ma, 45-godišnja građanka iz Kine koja živi u Bostonu, naginje republikancu i glasala je za Trampa 2020.

Ona smatra da je Tramp i dalje "najefikasniji lider".

"Mislim da je podao i ponekad postavlja nipodaštavajuće slike. Biram nekoga ko će zaista voditi ovu zemlju, a ne nekoga ko će biti prijatelj, fina osoba", rekla je Ma.

Ma želi nekoga ko će staviti inflaciju i granicu pod kontrolu, i nije zadovoljna predlozima potpredsednice o tim pitanjima.

"Ne vidim da njena politika ima solidnu platformu", rekla je ona, dodajući da ne može da se seti niti jednog dostignuća koje je Haris postigla kao potpredsednik ili kao senator iz Kalifornije.

I dalje je moguće da Tramp pridobije birače azijskog porekla, iako jaz u popularnosti između kandidata ostavlja mnogo osnova za nadoknađivanje.

"Pitanje na kome bi Republikanska partija mogla da osvoji podršku ovih birača je ekonomija i kriminal", rekao je Kartik Ramakrišnan, osnivač i izvršni direktor nevladine organizacije "AAPI Data".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Sportovi na vodi

Hronika