Web Analytics
Evropljani preduzimaju mere za uštedu energije, ali žele veću podršku - BetaRS

Evropljani preduzimaju mere za uštedu energije, ali žele veću podršku

Tranzicija | Izvor: Beta | 24.09.2024 | access_time 15:05
Evropljani preduzimaju mere za uštedu energije, ali žele veću podršku
Evropljani podržavaju energetsku politiku Evropske unije i menjaju svoje navike u cilju smanjenja potrošnje energije, ali žele veću podršku kako bi cene energije bile pristupačnije za potrošače, pokazuju rezultati istraživanja Eurobarometar koji su danas objavljeni.

Više od tri četvrtine ispitanika (77 odsto) je reklo da je u proteklih pet godina znatno promenilo svoje navike da bi trošili manje energije kod kuće.

Četiri od 10 ispitanika je reklo da je promenilo obrasce trošenja energije na poslu, a 55 odsto je prilagodilo prevozna sredstva da bi smanjili potrošnju energije, saopštila je Evropska komisija.

Od 44 odsto anketiranih građana koji su rekli da su preduzeli mere za smanjenje potrošnje energije kod kuće, gotovo polovina je uradila izolaciju krova, zidova, prozora ili poda, 27 odsto je zamenilo kotlove, a 22 odsto je instaliralo solarne panele.

Istraživanje je pokazalo da građani EU podržavaju energetsku politiku koju Brisel sprovodi poslednjih pet godina, ali žele veću podršku da bi računi za struju bili manji.

Klimatski ciljevi EU će, prema mišljenju 79 odsto odsto ispitanika, podstaći otvaranja novih radnih mesta i privući investicije u sektor čiste energije.

Takođe, 76 odsto veruje da će evropske politike smanjiti zavisnost od uvoza energije, a 69 odsto da će osigurati smanjenje računa za domaćinstva i preduzeća.

Da bi se ostvarili ti ciljevi, 62 odsto ispitanika misli da Evropa treba da diverzifikuje svoje energetske izvore, uključujući ulaganja u obnovljive izvore, a 54 odsto smatra da treba štedeti energiju gde god je to moguće.

Za 40 odsto ispitanika prioritet su povoljnije cene energije za potrošače, 33 odsto je reklo da EU treba da ulaže u inovativne energetske tehnologije, a 30 odsto da treba da se fokusira na smanjenje potrošnje energije.

Na pitanje koje mere treba sprovoditi u budućnosti, 53 odsto anketiranih je reklo da se treba fokusirati na mere podrške domaćinstvima pogođena energetskim siromaštvom, polovina smatra da to treba da budu mere za smanjenje potrošnje energije, a polovina mere koje će građanima pomoći da proizvode ili troše energiju iz obnovljivih izvora.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije