Web Analytics
Kreni-Promeni: Seča šume u Mirijevu ugrožava zelenilo i bezbednost građana - BetaRS

Kreni-Promeni: Seča šume u Mirijevu ugrožava zelenilo i bezbednost građana

Životna sredina | Izvor: Beta | 25.09.2024 | access_time 13:45
Kreni-Promeni: Seča šume u Mirijevu ugrožava zelenilo i bezbednost građana
Uoči sutrašnje javne sednice u Gradskoj upravi Beograda o seči 66 hektara samonikle šume Bajdina u naselju Mirijevo, odbornik Skupštine Grada iz Pokreta "Kreni-Promeni" Aleksandar Anđelković je danas izjavio da je procenat zelenila u Beogradu neprihvatljivo mali i da je "neprihvatljivo seći i uništavati zelene površine".

Naveo je da se Grad 2019. godine, usvajanjem Plana generalne regulacije "Sistem zelenih površina Beograda", gde je navedeno da je procenat zelenila bio 12,38 odsto, obavezao da do 2021. godine to bude 22,74 odsto-

Mešutim, to nije ispunjeno i neprihvatljivo je seći i uništavati zelene površine, kao što je šuma Bajdina u Mirijevu, rekao je u pisanoj izjavi Anđelković, docent na Šumrskom fakultetu.

Naveo je da je površina šume na kojoj bi da se gradi delom aktivno, a delom umereno klizište, te vegetacija korenovim sistemom čuva taj prostor od dalje degradacije.

"Niko normalan se, u momentu kada imamo 10.000 stanova viška u Beogradu, ne bi odlučio za stanogradnju na takvom prostoru. Tehnički je vrlo moguće da je izvodljivo, ali se to privatnim investitorima ne isplati. Napraviće naselje u kome će ljudi gubiti živote kad se pokrene klizište", upozorio je Anđelković.

Ukazao je kao i da šuma u Mirjevu ima veliku ulogu u sprečavanju pojave poplava i ublažavanju uticaja klimatskih promena na Beograd, a i da više od 60 odsto opštine Zvezdara gde je to naselje, nema kanalizaciju.

U pumi Bajdina su i razne vrste životinja, biljaka i insekata, a ima i zaštićenih.

"Bilo bi dobro da Grad uloži napor i otkupi privatne parcele građana i na tom mestu uredi park-šumu koja bi bila uzor i napredak ka očuvanju životnog ambijenta i poboljšanju mikroklimatskih uslova života u ovom delu, blizu centra Grada", zaključio je Anđelković.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina