Web Analytics
Kina i Švajcarska unapređuju sporazum o slobodnoj trgovini - BetaRS

Kina i Švajcarska unapređuju sporazum o slobodnoj trgovini

Ekonomija | 25.09.2024 | access_time 14:35
Kina i Švajcarska unapređuju sporazum o slobodnoj trgovini
Foto: Xinhua
Kina i Švajcarska su 23. septembra počele pregovore o unapređenju sporazuma o slobodnoj trgovini. Kako prenosi Sinhua dve strane su saglasne da intenziviraju konsultacije i postignu visok nivo unapređenja sporazuma što je pre moguće, na obostranu korist.

Kinesko Ministarstvo trgovine je u saopštenju navelo da su kineski ministar trgovine Vang Ventao i Gi Parmelin, član švajcarskog federalnog saveta i šef federalnog odeljenja za ekonomska pitanja, obrazovanje i istraživanje, najavili početak razgovora putem prenosa uživo.

Vang je rekao da je od stupanja na snagu pre 10 godina, sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Švajcarske igrao pozitivnu ulogu u podsticanju rasta bilateralne trgovine, te da su preduzeća u obe zemlje zaista imala koristi.

Unapređenje sporazuma o slobodnoj trgovini će pomoći u proširenju bilateralne trgovine i podsticanju dvosmernih investicija, kao i unapređenju ekonomske i trgovinske saradnje između dve zemlje, dodao je Vang, naglasivši da će to takođe pokazati podršku obe zemlje slobodnoj trgovini i otvorenosti prema svetu u trenutku kada se ekonomska globalizacija suočava sa izazovima.

Parmelin je rekao da je, s obzirom na rastući protekcionizam u trgovini na globalnom nivou, od velikog značaja što su Kina i Švajcarska započele pregovore o unapređenju sporazuma o slobodnoj trgovini. To pokazuje da su obe zemlje uvek posvećene izgradnji otvorenog, standardizovanog okruženja za međunarodnu ekonomsku i trgovinsku saradnju, i poslalo je pozitivan signal svetu da će dve zemlje produbiti saradnju, dodao je.

Sporazum o slobodnoj trgovini Kine i Švajcarske potpisan je u julu 2013. godine, a stupio je na snagu u julu 2014. godine.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT