Web Analytics
Ministarstvo demantovalo Zelenovića da je Rio Tinto ušao u zvaničnu proceduru dobijanja dozvole - BetaRS

Ministarstvo demantovalo Zelenovića da je Rio Tinto ušao u zvaničnu proceduru dobijanja dozvole

Životna sredina | 25.09.2024 | access_time 20:40
Ministarstvo demantovalo Zelenovića da je Rio Tinto ušao u zvaničnu proceduru dobijanja dozvole
 Ministarstvo rudarstva i energetike demantovalo je izjavu kopredsednika stranke Zajedno Nebojše Zelenovića koji je gostujući na TV N1 izjavio da je Rio Tinto već ušao u zvaničnu proceduru dobijanja dozvole za rudarenje, a da im je to omogućilo Ministarstvo zaštite životne sredine.

"Ako ministarstvo odredi obim, to znači da Rio Tinto može da rudari", rekao je Zelenović.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike sa druge strane kažu da to nije tačno i da je zahtev za obim i sadržaj studije uticaja na životnu sredinu postupak koji se vodi kod Ministarstva zaštite životne sredine i nikako ne znači da je time rudarenje odobreno.

"To je samo jedan u nizu postupaka koji svaka kompanija sprovodi u skladu sa zakonom koji reguliše oblast procene uticaja na životnu sredinu", objasnili su iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Dodali su i da je, da bi neko izvodio radove na eksploataciji, potrebno da pribavi odobrenja, odnosno dozvole u skladu sa zakonom koji reguliše oblast rudarstva.

"Da bi se te dozvole ishodovale, potrebno je da se izradi investiciono-tehnička dokumentacija, kao i da se pribavi čitav set uslova i saglasnosti drugih organa, a pre svega iz oblasti zaštite životne sredine, prostornog planiranja, voda, kulturnog nasleđa i još niz drugih dokumenata", istakli su iz Ministarstva rudarstva i energetike u demantiju.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina