Web Analytics
Gradonačelnik Niša: Radnici društvenih firmi u Nišu dobiće zaostale plate u četiri rate - BetaRS

Gradonačelnik Niša: Radnici društvenih firmi u Nišu dobiće zaostale plate u četiri rate

Društvo | 26.09.2024 | access_time 12:05
Gradonačelnik Niša: Radnici društvenih firmi u Nišu dobiće zaostale plate u četiri rate
Foto: Beta/Biljana Ljubisavljevic

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović saopštio je danas da će zaostale plate radnicima propalih niških društvenih firmi biti isplaćene u četiri jednake godišnje rate, s tim što će prva rata biti isplaćena tokom novembra, sledeća rata u prvoj polovini naredne godine, a po jedna rata 2026. godine i 2027. godine.

Pavlović je istakao da će oko 6.000 građana Niša dobiti iz budžeta grada ukupno 2,1 milijardu dinara.

"Radnici propalih društvenih firmi podnosiće zahteve gradu za isplatu zaostalih zarada i sa gradom će sklapati sporazum o isplati. Oni će se tim sporazumom obavezati da će odustati od daljih sudskih tužbi za isplatu plata", rekao je Pavlović.

On je kazao da će radnicima biti isplaćeni iznosi plata koje se nalaze izvršnim sudskim presudama i iznosi koji su ušli u stačejnu masu prilikom pokretanja stečajnog postupka.

Pavlović je rekao da u Nišu postoji 57 firmi koje nisu isplatile sve zarade zaposlenima.

"Svako od radnika već zna iznos koji će dobiti. Taj iznos biće umanjen za po 10.000 dinara koje su dobili na ime socijalne pomoći 2016. godine i 21.300 dinara socijalne pomoći dobijene 2017. godine", istakao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, novac za isplatu prve rate za zaostale plate biće obezbeđen rebalansom budžeta.

"Rebalans budžeta kao i Program za isplatu zaostalih plata naći će se pred odbornicima Skupštine grada Niša na prvoj narednoj sednici, a ona će biti održana tokom oktobra. Molim sve političke opcije da glasaju 'za', kako bi rešili ovaj problem koji postoji 20 ili 30 godina", izjavio je Pavlović.

On je rekao da će novac za isplatu zaostalih plata biti obezbeđen sa onih pozicija u gradskom budžetu koje nisu iskorišćene u ranijem periodu.

Radnici Mašinske, Elektronske industrije i drugih propalih društvenih firmi već 14 godina okupljaju se svakog petka ispred Gradske kuće i traže isplatu zaostalih plata.

Pojedini od njih potražuju i više od 100 plata.

Teme