Web Analytics
Ada Divine Awakening festival završen spektakularnim nastupom Estasa Tonea - BetaRS

Ada Divine Awakening festival završen spektakularnim nastupom Estasa Tonea

Muzika | 26.09.2024 | access_time 13:15
Ada Divine Awakening festival završen spektakularnim nastupom Estasa Tonea
BETAPHOTO/EXIT Photo Team

Četvrto izdanje jedinstvenog međunarodnog Ada Divine Awakening festivala, posvećenog ličnom razvoju, svesnosti i umetnosti, završen je spektakularnim nastupom jednog od najvećih gitarista današnjice Estasa Tonea. Tokom šestodnevnog retreata i putovanja kroz unutrašnje pejzaže bića, posetioci su pomoću niza radionica, predavanja, ceremonija i performansa prošli putem procesa duboke transformacije. Kao neizostavan deo godišnje ADA proslave života, okupljeni posetioci, vodeći svetski stručnjaci, predavači, muzičari i umetnici su poruku o očuvanju prirode i zajedničkom delovanju s misijom stvaranja održivije planete poklonili Ada Bojani i poneli sa sobom u najrazličitije krajeve sveta iz kojih dolaze.

Sada već tradicionalno godišnje okupljanje ljudi iz celog sveta, na zlatno peskovitim obalama jednog od najčarobnijih prirodnih dragulja Evrope, opisano je kao „događaj koji transformiše, uči i isceljuje”. Značaj ovog jedinstvenog spoja retreat putovanja i festivalskog muzičkog programa podelila je i Jadranka Petrović, mentorka za lični razvoj i jedna od vodećih predavača iz regiona: „Ovo je moja treća godina na festivalu koji mi promenio život iz korena. Čak i ja ne mogu rečima opisati koliko je ovaj prostor, ovo ostrvo i ovaj festival značajan za moj život.”

Slično oduševljenje dele i mnogi drugi učesnici, koji su šest dana na Ada Bojani proveli u atmosferi ovog višedimenzionalnog iskustva. Ono čemu mnoge globalne manifestacije teže, Ada Divine Awakening je demonstrirao u potpunosti - radionice, predavanja, koncerti, kao i čarolija same lokacije, radili su zajedno i doprineli dubokoj pozitivnoj transformaciji svakog pojedinca, koji su na kraju ADA odiseje izašli bogatiji za nove spoznaje, znanja, alate, poznanstva i unutrašnje blagostanje.

Tokom poslednjeg dana, prisutni su imali neponovljivu priliku da postanu deo ceremonije poput nijedne druge, uz maestralan nastup Estasa Tonea, jednog od najcenjenijih gitarista današnjice. Njegov koncert, održan pod zvezdanim nebom, punim Mesecom i uz šum Jadranskog mora, pretvorio je poslednji dan festivala u transcendentalno putovanje koje je izbrisalo sve granice prostora i vremena u kome živimo. Ovaj savremeni trubadur, čija muzika spaja elemente flamenka, klasične gitare i svetskih melodija, povezao je ljude iz svih krajeva sveta i kultura u univerzalnom trenutku zajedništva. Nezaboravna noć i kulturni događaj godine, kojim je zatvorena letnja sezona Crne Gore, dodatno su obogaćeni prisustvom Josepha Pepea Danze, Zole Dubnikove i Geenssa Archentia.

Muzički program tokom ADA festivala bio je sačinjen i od nastupa izuzetno cenjenih izvođača svesne muzike. Učesnici su maksimalno aktivirali svoju životnu energiju kroz duboke i introspektivne melodije koje su kroz proces kokreacije s publikom doneli Awarë, dok je kaskadni folk duo Yaima kreirao siguran prostor za prepuštanje i istraživanje umirujućih tonova.

Od 13. do 18. septembra, svi posetioci su imali priliku da učestvuju u mnogobrojnim radionicama za pokretanje, osnaživanje i upravljanje životnom energijom, savladavanje alatki za uspešno prevazilaženje izazova svakodnevice, te s misijom uspostavljanja optimalnih partnerskih, poslovnih, prijateljskih, porodičnih i odnosa sa samim sobom. Radionice vođene od strane svetski priznatih stručnjaka, učitelja i isceljitelja otključale su individualne potencijale svih učesnika, te stvorile plodno tlo za njihovo preslikavanje u šire zajednice čiji su neizostavan deo.

Među svetskim imenima su Stefanos Sifandos, globalno priznati edukator za međuljudske i partnerske odnose, Arja Hendrikx, ekspert za žensko osnaživanje i Aaron Kleinerman, međunarodno priznati stručnjak za partnerske odnose, transformacione procese i lični razvoj. Duhovnom ADA retreat putovanju pridružila se i fasilitatorka moćnih radionica svesnog plesa, jedan od ključnih predstavnika Mohanji Fondacije, humanitarac i duhovni diplomata, Devi Mohan.

Za jedinstvenu transformaciju tela i uma svakog posetioca bili su zaduženi i Candice Halliday Bryant, Afke Reijenga, Xavier de Forceville, Amanda Biccum, Shaft Uddin, Steve Shiva, Julia Krakova, Sirayan Lokah, Isis Indriya i mnogi drugi, a poseban dodatak ovogodišnjem raznovrsnom programu je bila Emma Estrela koja je na festival donela Wim Hof metodu. Ova metoda, zasnovana na hladnoj terapiji, disanju i svesnosti, omogućila je učesnicima da otkriju brojne zdravstvene benefite, uključujući smanjenje stresa i poboljšanje opšteg blagostanja. 

„Iskustvo je bilo izvanredno, prelep spoj intenziteta i ljubavi, uzdižući me na viši nivo svesti, dok mi je istovremeno omogućilo da svesno integrišem svaki trenutak, strpljivo navigirajući putem njegovog razvoja” oduševljeno je prenela Ema Hodžić, posetilac ADA festivala koji iz godine u godinu transformiše živote svih onih koji kroče na magično tlo Ada Bojane.

Pored bogatog svakodnevnog programa, na ovom jedinstvenom okupljanju još jednom je istaknuta važnost očuvanja životne sredine. Uz podršku projekta „Svaka limenka se računa", sprovedena je akcija s ciljem motivisanja i inspirisanja učesnika na reciklažu i odgovoran odnos prema životnoj sredini. Na licu mesta organizovano je sakupljanje iskorišćenih limenki za piće, dok su umetnici Đurađ Stevanović i Nikola Tošić na kreativan način podsetili prisutne na beskrajan potencijal recikliranja aluminijuma oslikavajući četiri „Pixelate", platna napravljenog od recikliranih limenki.

Zahvaljujući sinergiji duhovnog, svesnog, umetničkog i ekološkog angažmana, četvrti Ada Divine Awakening festival ostavio je dubok trag na sve učesnike, najavljujući još veći doprinos globalnoj zajednici u godinama koje dolaze.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama