Web Analytics
Brnabić: Nebo je granica nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Kine - BetaRS

Brnabić: Nebo je granica nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Kine

Ekonomija | Izvor: Beta | 27.09.2024 | access_time 09:35
Brnabić: Nebo je granica nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Kine
Foto: CMG
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine jedan od najvažnijih dokumenata za budući razvoj Srbije.

"Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije, koji je stupio na snagu 1. jula, jedan je od najvažnijih dokumenata za naš budući razvoj, za našu buduću razmenu, za našu buduću saradnju. Taj sporazum je za nas toliko važan, da za našu privredu, posebno za naše poljoprivredne proizvode i prehrambenu industriju, ne postoji više granica, odnosno samo nebo ostaje kao granica", rekla je Brnabić za Kinesku medijsku grupu (CMG).

Brnabić je ocenila da je impresivno sve ono što je Kina uspela da učini u poslednjih nekoliko decenija.

"Retko se dešava da neko može da posmatra takvu evoluciju i takve promene na bolje u jednoj zemlji, u jednom životnom veku, a posebno u zemlji kakva je Narodna Republika Kina. Verujem da je to rezultat ozbiljnog i pametnog promišljanja, strateškog planiranja, vere u svoju zemlju i svoje ljude i hrabrih političkih odluka", navela je.

Brnabić je naglasila da je Kina pokazala kako se na pametan i tehnološki napredan način razvija infrastruktura i kako se taj benefit, koji je stvoren pre svega za narod Kine, pritom preliva na ostatak sveta kroz inicijativu "Pojas i put".

Ona je istakla da je saradnja i robna razmena Srbije sa Kinom tokom poslednjih deset godina doživela neverovatan  uspon i uspeh.

"Kina je u poslednje tri godine najveći pojedinačni strani investitor u Srbiji. Takođe, ukoliko pogledate prvih pet najvećnih izvoznika iz  Srbije, prve tri kompanije su iz Kine. Prošle goidne je ukupan nivo naše razmene premašio vrednost od šest milijardi dolara, što je Kinu stavilo na drugu poziciju najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, odmah iza Nemačke", naglasila je Ana Brnabić.

Upitana kako Srbija može da postane deo kineske modernizacije, Ana Brnabić je rekla da su to savremene tehnologije, inovacije, investicije u obrazovanje i nauku, kao i u istraživanje i razvoj, što Srbija prepoznaje kao svoje osnovne ciljeve za budućnost, kako bi postala jedan od evropskih lidera u razvoju, upotrebi i primeni veštačke inteligencije, ali takođe i jedan od evropskih lidera u oblasti biotehnologija.

Teme