Web Analytics
ZLF pozvao odbornike da odbace inicijativu za podizanje spomenika Dragoljubu Mihailoviću - BetaRS

ZLF pozvao odbornike da odbace inicijativu za podizanje spomenika Dragoljubu Mihailoviću

Politika | 27.09.2024 | access_time 10:10
ZLF pozvao odbornike da odbace inicijativu za podizanje spomenika Dragoljubu Mihailoviću
Foto: Beta/Milan Ilic

Stranka Zeleno-levi front (ZLF) pozvala je danas sve odborničke grupe u Skupštini Beograda da javno odbace inicijativu za podizanje spomenika Dragoljubu Mihailoviću u parku Terazijska terasa, koju je gradonačelnik Aleksandar Šapić podneo gradskoj Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova.

"Ova inicijativa je još jedan primer nasilja nad javnim prostorom našeg grada i istorijom naše zemlje. Ne postoji ni jedan istorijski, kulturni, ni nacionalni razlog podizanja ovakvog spomenika, osim raspirivanja podela u društvu i provociranja susednih naroda", ocenila je ta stranka u saopštenju.

Odbornik ZLF Branislav Dimitrijević smatra da je Mihailović "izuzetno sporna istorijska ličnost", navodeći da je vojni pokret kojim je komandovao, "na osnovu istorijskih činjenica, od novembra 1941. godine, do kraja rata, sudelovao u borbama protiv antifašističkih ustanika i u nizu dokumentovanih primera neposredno kolaborirao sa nacističkim okupatorom".

"Čak i kada ne bi bio lično odgovoran za niz stravičnih zločina koje su četničke snage počinile nad antifašističkim pokretom u Srbiji i nad civilnim stanovništvom, posebno muslimanskim, Dragoljub Mihailović nije istorijska ličnost koja je na bilo koji način zadužila naše društvo da bi mu se ono odužilo podizanjem javnog spomenika", ocenio je Dimitrijević.

Šefica odborničke grupe ZLF Natalija Stojmenović ukazala je da gradonačelnik tom inicijativom "maskira svoju nesposobnost kroz pokušaje stvaranja novih sukoba i podela".

"Jedini razlog za ovakvu inicijativu je očigledno lično takmičenja Aleksandra Šapića za nagradu najvećeg radikala među radikalima", navela je Stojmenović.

U saopštenju se dodaje da je ZLF "odlučno protiv svih manifestacija istorijskog revizionizma", naročito kada one dolaze s pozicija vlasti.

"Ovakvim inicijativama vlast želi da sakrije vitalne probleme ovog društva, dok svoju nesposobnost maskira kroz pokušaj izazivanja sukoba. Zato predlažemo članovima Komisije za spomenike, bez obzira da li pripadaju vladajućoj koaliciji ili opoziciji, da pokažu dignitet i odbace ovaj predlog kao neosnovan i štetan", piše u saopštenju.

Teme