Web Analytics
Grenel: Govorim Vučiću da je budućnost uz SAD, a ne Rusiju i Kinu - BetaRS

Grenel: Govorim Vučiću da je budućnost uz SAD, a ne Rusiju i Kinu

Politika | 27.09.2024 | access_time 10:20
Grenel: Govorim Vučiću da je budućnost uz SAD, a ne Rusiju i Kinu
Foto: Beta/Milos Miskov

Bivši izaslanik Bele kuće za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel izjavio je u Njujorku da redovno razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te da mu govori da mora da se odvoji od Rusije i Kine i zbliži sa Zapadom i SAD.

On je u razgovoru sa novinarima na skupu Srbija iza budućnosti u Njujorku govorio o odnosima Srbije i SAD, kritikovao aktuelnu američku administraciju, ali nije odgovorio na pitanje Glasa Amerike o investiciji Džareda Kušnera na mestu Generalštaba u Beogradu, usled intervencije iz pres službe predsednika Srbije.

Glas Amerike je pokušao Grenelu da postavi pitanje o tome kako komentariše istragu senatskog Odbora za finansije u vezi sa firmom Džareda Kušnera "Afiniti partnes" (Affinity partners), koja će graditi luksuzni kompleks na mestu nekadašnjeg generalštaba u Beogradu, ali je savetnica za medije predsednika Srbije prišla novinarima i rekla: "Izvinjavam se, rekli smo da nema političkih pitanja".

Bivši zvaničnik Trampove administracije je ipak rekao da "između Amerike i Srbije postoji iskreno prijateljstvo bez obzira na to ko je na vlasti".

Na pitanje novinara o aktuelnoj situaciji na Kosovu, bivši zvaničnik koji je i danas aktivan u kampanji Donalda Trampa, kritikovao je administraciju predsednika Džozefa Bajdena.

"Veoma sam razočaran što je sav dobar posao koji je predsednik Tramp uradio u regionu bačen", rekao je Grenel.

Nekadašnji zvaničnik Trampove administracije, koji je i posle odlaska sa funkcije ostao blizak sa aktuelnom vlašću u Srbiji, nije odgovorio ni na pitanje Glasa Amerike da li će ponovo imati neku funkciju ako na izborima 5. novembra pobedi Donald Tramp. Američki mediji su spekulisali da bi Grenel mogao da postane državni sekretar SAD.

"Da mogu da predvidim budućnost, sada bih igrao lutriju i bio multimilioner", rekao je u šali Grenel.

Teme