Web Analytics
Zeleno-levi front u Subotici protiv javno-privatnog partnerstva za javni saobraćaj - BetaRS

Zeleno-levi front u Subotici protiv javno-privatnog partnerstva za javni saobraćaj

Vojvodina | 27.09.2024 | access_time 17:50
Zeleno-levi front u Subotici protiv javno-privatnog partnerstva za javni saobraćaj

Zeleno-levi front (ZLF) u Subotici kritikovao je "katastrofalno stanje" u kom se nalazi JP "Subotica-trans", te naveo da je protiv najavljenog javno-privatnog partnerstva za javni saobraćaj.


Gradski odbor ZLF je naveo da je Grad treba da ima kvalitetan, funkcionalan i pristupačan javni prevoz i dodao da svako ko tvrdi drugačije radi protiv interesa građana Subotice.

"Javni prevoz ne može, ni ne treba da bude profitabilan, a novcem svih Subotičana iz gradskog budžeta se subvencionišu održivi gubitci preduzeća", piše u saopštenju.

Iz te partije navode da je problem gubitaka ovog javnog preduzeća mnogo kompleksniji i da traje decenijama i poručuju da je netačno da se odlukom o koncesiji rešavaju bilo kakvi problemi.

"Da bi gradski prevoz bio funkcionala postoji nekoliko preduslova, a onaj najbitniji jeste da postoji dobar generalni urbanistički plan, odnosno u loše organizovanom gradu ne može postojati dobro organizovan javni prevoz", smatraju.

Podsetili su na nedavnu izjavu direktora JP Subotica trans u kojoj milionske gubitke pravda "borbom protiv kriminalne hobotnice koju je nasledio u preduzeću".

To, kako su naveli, smatraju kao dodatni alarm o potencijalnim malverzacijama koje se ne rešavaju od kada je (koalicija) SNS-SVM na vlasti u Subotici.

"Slično njemu, imali smo ispovest gradonačelnika Subotice koji je potvrdio da je neko opljačkao gradski budžet i da nisu bila plaćena dugovanja grada, kada je on izabran 2020.", dodali su iz ZLF.

U saopštenju su istakli da još nisu dobili odgovor na pitanje, ko je to uradio i zašto nije uhapšen.

Pozvali su policiju i tužilaštvo da istraže navode gradonačelnika Subotice Stevana Bakića i direktora preduzeća Subotica trans Dejana Ljubisavljevića.

ZLF je pozvao građane da se uključe u njihovu akciju dobrovoljnog čišćenja autobusa pod nazovom "Očistimo dok je naše".

Teme