Web Analytics
Najmanje 44 osobe poginule u udaru uragana Helena, mnogo Amerikanaca ostalo bez struje - BetaRS

Najmanje 44 osobe poginule u udaru uragana Helena, mnogo Amerikanaca ostalo bez struje

Klimatske promene | Izvor: Beta-AP | 28.09.2024 | access_time 09:05
Najmanje 44 osobe poginule u udaru uragana Helena, mnogo Amerikanaca ostalo bez struje
Najmanje 44 osobe poginule su usled udara uragana Helena na jugoistoku SAD, koji je prouzrokovao materijalnu štetu vrednu više od 20 milijardi dolara.

Više od tri miliona osoba ostalo je za vikend bez struje, a mnogim oblastima i dalje prete poplave.

Uragan je tlo silovito udario na Floridi noseći vetrove jačine 225 kilometara na sat, a zatim se brzo kretao kroz savezne države Džordžiju, Karolinu i Tenesi, čupajući drveće i uništavajući objekte.

Zapadna Severna Karolina je u bila odsečena zbog klizišta i poplava koje su primorale da se zatvore glavni putevi.

Stotine ljudi spašavano je iz vode, kao i u istočnom Tenesiju, gde je na desetine pacijenata i članova osoblja izvučeno helikopterom sa krova bolnice koja je bila okružena vodom iz poplavljene reke.

Uragan je sada oslabio u ciklon i prognozirano je da će tokom vikenda ostati iznad Tenesija, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Upozorenja na poplave ostala su na snazi u delovima južnih i centralnih Apalača, dok su upozorenja na jak vetar izdata za delove Tenesija i Ohaja.

Prema podacima Asošiejted presa, smrtni slučajevi su se dogodili u Floridi, Džordžiji, Severnoj Karolini, Južnoj Karolini i Virdžiniji.

U Atlanti je palo rekordnih 28,24 centimetra kiše za 48 sati, najviše što je grad zabeležio od 1878. otkako se vodi evidencija.

Šteta je procenjena između 15 i 26 milijardi dolara.

Klimatske promene su pogoršale uslove koji omogućavaju takvim olujama da napreduju, brzo se intenziviraju u zagrejanim vodama i pretvore u snažne ciklone ponekad za samo nekoliko sati.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene