Web Analytics
Vučević: Plan je da u septembru 2025. u kasarnama bude prva generacija - BetaRS

Vučević: Plan je da u septembru 2025. u kasarnama bude prva generacija

Društvo | 29.09.2024 | access_time 10:40
Vučević: Plan je da u septembru 2025. u kasarnama bude prva generacija
Foto: Mnistarstvo odbrane

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je danas da je plan da prva generacija na redovnom služenju obaveznog vojnog roka od 75 dana, bude u kasarnama u septembru 2025.

Vučević je za televiziju Prva kazao i da bi tome trebalo da prethodi, u martu iduće godine, upućivanje u Skupštinu Srbije predloga izmene zaklona kojim će to biti omogućeno, odnosno sve u vezi vojnog roka definisano i uređeno.

Vlada Srbije usvojila je 20. septembra Zaključak o obrazovanju Radne grupe za razmatranje aktivnosti i mera u cilju aktiviranja obaveze služenja vojnog roka u trajanju od 75 dana.

Obaveza služenja vojnog roka u Srbiji je ukinuta 1. januara 2011, čime je država prešla na model profesionalnih oružanih snaga, uz mogućnost dobrovoljnog služenja vojske.

Vučević je kazao da je "ideja da septembra 2025. Vojska Srbija bude sprema za prijem prvih generacija regruta", te da se, kako je naveo, "na jesen 2025. mogu očekivati prve klase Vojske Srbij iz regrutnog sastava".

Rekao je da, kada budu podignuti svi kapaciteti do maksimuma, Vojska Srbije odnosno Ministarstvo odbrane planiraju da do 20.0000 regruta godišnje služi vojni rok

Podsetio je da je predviđeno da se obavezni vojni rok odnosi na regrute "od 18 godina, odnosno od 19 do 30 godina", te da će žene imati pravo dobrovoljnog služenja vojnog roka koji će trajati 75 dana.

"Neće više biti preklapanja stare i mlade vojske, pa ko je 'džomba a ko gušter', biće uvek samo jedna klasa i biće drugačiji uslovi, neće to biti povratak u 80. i 90. (godine prošlog veka) a i ne treba...", kazao je.

Rekao je i da postoje razlike između onog što je "prigovor savesti" (traženje nekog, iz ličnih razloga, da ne služi vojsku) i civilnog (u obdaništima, gerontološkim centrima...) služenja vojnog roka, te da sve u vezi toga treba da predoče Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

Teme