Web Analytics
Opštini Prijepolje predata peticija za zabranu izgradnje malih hidroelektrana - BetaRS

Opštini Prijepolje predata peticija za zabranu izgradnje malih hidroelektrana

Životna sredina | Izvor: Beta | 30.09.2024 | access_time 19:20
Opštini Prijepolje predata peticija za zabranu izgradnje malih hidroelektrana
Neformalna grupa "Zaštitimo reke Prijepolja" predala je peticiju kojom se od Skupštine opštine Prijepolje traži da pokrene raspravu i zatraži trajni moratorijum na izgradnju male hidroelektrane (MHE) u tom gradu.

Peticija je predata Skupštini opštine Prijepolje, svim odbornicima, članovima Opštinskog veća, predsedniku Opštine, njegovim pomoćnicima i zameniku predsednika.

Član Neformalne grupe "Zaštitimo reke Prijepolja" Damir Bećirbašić kazao je da svi zvanični podaci pokazuju da ne postoji nikakva korist od izgradnje MHE ni za koga, osim za investitore.

"Što se tiče energetike, količina struje koju prave izgrađene elektrane na reci Gračanici (u Prijepolju) iznosi samo 0,005 odsto ukupne struje u Srbiji, a i Odbor za energetiku SANU kaže da nije poželjno po energetski sistem graditi MHE", rekao je Bećirbašić.

U saopštenju se dodaje da su gubici na mreži, usled na primer krađe struje ili loše infrastrukture, čak 11,72 odsto, što je preko 2.000 puta više od proizvodnje struje jedne prosečne male elektrane.

Bećirbašić je ukazao i na finansijsku neisplativost izgradnje MHE.

"Za period od 2018-2022. godine opština Prijepolje je od jedne elektrane dobijala 182 evra godišnje, dok su ljudi koji prave elektrane dobijali oko 250.000 evra godišnje", rekao je on.

Nedavno je Neformalna grupa "Zaštitimo reke Prijepolja" dobila i mišljenje Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", koji je institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, gde se kaže da je neprihvatljivo graditi bilo kakve elektrane na slivu reke Lim, jer bi dovele do uništavanja živog sveta.

"Nezadovoljstvo građana je veliko i oni žele slobodne reke, razvoj održivog turizma i korišćenje reka za potrebe poljoprivrede i organsku proizvodnju hrane", istakao je Bećirbašić.

Grupa je tokom prošle godine prikupila i zvanične dokaze uništavanja reke Gračanice - fotografije, snimke i izveštaj Inspekcije, kao i zvaničan dokaz od istraživača koji rade monitoring posebnih staništa, da na reci Gračanici nije pronađena nijedna riba u delu gde postoje hidroelektrane.

Peticijom se zahteva i da se donese Odluka o izmeni i dopuni Prostornog plana opštine Prijepolje u delu koji se odnosi na lokacije, pravila uređenja i građenja, kao i drugih uslova za izgradnju malih hidroelektrana na način da se zabranjuje njihova gradnja, kao i Odluku o izmeni i dopuni Plana detaljne regulacije Prijepolja i Brodareva u delu koji se odnosi na lokacije, pravila uređenja i građenja, kao i drugih uslova za izgradnju malih hidroelektrana na način da se zabranjuje njihova gradnja;

"Ovo je još jedan apel Opštini Prijepolje i lokalnim vlastima da se uvede moratorijum na izgradnju MHE na teritoriji Opštine Prijepolje. Molim sve građane i predstavnike lokalne vlasti da odu do reke Gračanice i vide kako izgledaju tri mini hidroelektrane u nizu, što je dovelo do toga da je korito reke Gračanice potpuno suvo" rekla je članica Neformalne grupe "Zaštitimo reke Prijepolja" Tatjana Dragutinović.

Predaji peticije prethodila je ulična akcija "Da reke Prijepolja slobodno teku", koju je grupa organizovala u subotu, sa ciljem da se ukaže na važnost očuvanja prirodnih resursa i zaštite ekosistema reka, koje su ugrožene projektima MHE.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina